Mii de oameni au protestat la Washington împotriva obligației de vaccinare

24 Ian 2022 | scris de M.N.
Mii de oameni au protestat la Washington împotriva obligației de vaccinare Galerie foto (2)

Câteva mii de americani au manifestat duminică la Washington.

În numele libertăților lor, în numele copiilor sau în numele convingerilor lor religioase, câteva mii de americani au manifestat duminică la Washington pentru a protesta împotriva obligațiilor de a fi vaccinați împotriva Covid-19.

„Obligațiile (de vaccinare) și libertățile nu sunt compatibile. "Ca apa și uleiul”, lansează un manifestant pe treptele Memorialului Lincoln, impunătoarea clădire din marmură albă dedicată celui de-al 16-lea președinte al Statelor Unite. „Respiră”, îndeamnă un altul. „Inspiră Dumnezeu, expiră frică”, adaugă el în aplauzele mulțimii, americani de toate vârstele, fără mască, uneori însoțiți de copii.

„Nu sunt anti-vaccin, dar sunt împotriva acestui vaccin”, a declarat pentru AFP Michelle, un kinetoterapeut în vârstă de 61 de ani din Virginia, care preferă să nu-și dea numele de familie și judecă serurile cu ARN mesager „prea experimentale" „prea în grabă”.

După ce s-a oprit din interviu pentru a putea cânta imnul național cu restul manifestanților, mâna pe inimă, Michelle explică că a refuzat vaccinul și a beneficiat de o scutire religioasă. Dar pentru a continua să lucreze la Washington, trebuie să fie testată în fiecare săptămână, a spus ea. Spre marele său regret, fiul său, inițial șovăitor, a ajuns să se vaccineze. „Atât de multă presiune din partea prietenilor lui”, spune ea.

„Corpul meu, alegerea mea”

Therese se opune categoric vaccinurilor - toate vaccinurile. Ea explică că a venit cu autobuzul din Michigan, în nordul țării, pentru a protesta împotriva atacului „la libertățile noastre” , atac reprezentat de obligațiile de vaccinare. „Vaccinurile nu funcționează, suntem mințiți”, spune femeia de șaizeci de ani, care a lucrat la o cantină școlară înainte de a se pensiona și care refuză să-și dea numele de familie.

„Și nu ar trebui să ne mascăm copiii”, argumentează ea. „Am vorbit cu psihologi care spun că copiii noștri suferă, că sunt depresivi, este groaznic, trebuie să ne recuperăm libertățile”, spune ea. Mai sus, pe trepte, vorbitorii - în special oameni în halate albe, prezentați drept medici din Texas - continuă să ia cuvântul unii dupa alții.

„Suntem americani și asta e ceea ce facem mereu: luptăm cu tirania!” spune cineva de pe podium. Trecători rari, ca pierduți, traversează mulțimea în mijlocul semnelor „Corpul meu, alegerea mea” sau „Dumnezeu este stânca noastră și el îl va învinge pe Goliat”. Există și multe afișe anti-Joe Biden, în mijlocul câtorva steaguri ștampilate cu numele lui Donald Trump.

Este greu să nu fii vaccinat în Washington, un oraș democrat cu o majoritate covârșitoare, mai degrabă atașat de reguli și unde acum se cere carnetul de vaccinare pentru a merge la restaurant sau la cinema? „Nu-i nimic, economisim bani”, râde Isaac Six, 34 de ani, care lucrează pentru o organizație de caritate.

Tânărul, nevaccinat împotriva Covid-19, spune că a mers „pentru ultima oară” la restaurantul său preferat, Le Diplomate, un local specializat în bucătărie franceză și foarte popular în capitală, înainte de introducerea pe 15 ianuarie a certificatului sanitar. Vaccinurile în general „sunt minunate, au ajutat milioane de oameni” din întreaga lume, dar „că oamenii sunt forțați să se vaccineze, mai ales când vaccinul nu previne complet transmiterea”, consideră că este „irațional”.

Spre deosebire de alții de aici, care văd obligațiile de vaccinare ca pe o amenințare la adresa democrației, el spune că este încrezător. Dar ceea ce îl îngrijorează sunt politicile adoptate potrivit lui „pe fond de frică și panică” și „prin decret”. „Mi-ar plăcea să văd mai mult din procesul legislativ, că oamenii pe care i-am ales să ne reprezinte sunt cei care de fapt adoptă legile”, argumentează el. 

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră