Ambasada SUA îi răspunde filosofului Mihai Șora. ”Nimic din ceea ce vi s-a spus nu este adevărat”

11 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Ambasada SUA îi răspunde filosofului Mihai Șora. ”Nimic din ceea ce vi s-a spus nu este adevărat”


Șocant, lui Șora i s-a cerut nu doar dovada că are un depozit consistent în dolari (bani pe care a mărturisit că nu îi avea), dar și să demonstreze că are un loc de veci în România. Un fel de garanție că nu dorește să emigreze!

CITIȚI ȘI:

Filosoful Mihai Șora, centenar, chestionat de Ambasada SUA: "Aveți loc de veci ?"


Acum trei ani – adică ultima dată când am încercat să fac o călătorie în îndepărtatele Americi –, doamna de la agenţia de turism ne-a dat o listă lungă (cât o zi de luni) cu actele necesare pentru viză, înainte de interviul care urma să aibă loc, conform procedurii, cu un funcţionar al Ambasadei.
(...) Mi-au cerut – pe lângă dovada unui „depozit“ de două mii de dolari în cont (n-aș avea de unde să-i adun nici într-un an, darămite într-o lună) – un act care să ateste, „dată fiind vârsta dumneavoastră“, a precizat amabila doamnă de la ghișeu, că posed un loc de veci în România (ceea ce ar fi înlăturat, pesemne, suspiciunea „organelor“ americane că aș dori să emigrez). Loc de veci nu aveam (cum nu am nici astăzi), așa că am renunțat la excursie”, a scris Șora în pagina sa de Facebook.
Luni, Ambasada SUA a postat, la rându ei în pagina sa de Facebook, un mesaj din partea consulului general Daniel Perrone.
Acesta îl anunță pe Șora că ambada dorește să îl ajute să își îndeplinească visul de a călători în SUA și de a vedea Cascada Niagara, afirmând că persoanele de peste 80 de ani nu trebuie să se prezinte personal la Ambasadă, la interviul pentru viză.
”Îşi pot trimite dosarul de solicitare a vizei prin poştă. Este adevărat. Aflaţi detalii şi informaţii despre procedură pe website-ul nostru:http://romania.usembassy.gov/, sau de la amabilii agenţi de la call centerul nostru, la: 0317 800 260”, se arată în postare.
Consulul general adaugă că Mihai Șora a primit informații incorecte de la agentul de turism despre criteriile de eligibilitate pentru o viză turistică. ”Nimic din ceea ce vi s-a spus nu este adevărat. Nu există o „ listă” de lucruri pe care cetăţenii români trebuie să le aibă pentru a fi eligibili pentru obţinerea vizei. De aceea este bine ca informaţiile despre acordarea vizei să se obţină direct de la sursă, de pe websiteul Ambasadei SUA sau de la call center, nu de la intermediari care nu au întotdeauna informaţii actualizate. Aşteptăm dosarul dumneavoastră de solicitare a vizei şi vă dorim călătorii plăcute!”, mai scrie consulul american în postarea din pagina de Facebook a ambasadei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră