Câţi jihadişti au fost arestaţi în România în 2015. Ce spune EUROPOL

20 Iul 2016 | scris de Mara Răducanu
Câţi jihadişti au fost arestaţi în România în 2015. Ce spune EUROPOL

Șase țări din UE- Danemarca, Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie și Spania- s-au confruntat cu 211 atacuri teroriste eșuate, dejucate sau duse la bun sfârșit, în care și-au pierdut viața 151 de persoane și peste 360 au fost rănite. În plus, 1.077 de persoane au fost arestate în Uniunea Europeană în legătură cu fapte privind terorismul, dintre care 424 numai în Franța. În România au fost arestați anul trecut 11 jihadiști. Raportul Europol mai arată că 94% dintre persoanele judecate pentru terorism jihadist au fost găsite vinovate și condamnate.

Autorii raportului atrag atenția că recentele incidente teroriste evidențiază dificultățile operaționale cu care se confruntă autoritățile din statele membre în detectarea și imobilizarea atacatorilor care acționează pe cont propriu. Europol subliniază că astfel de atacuri rămân tactica favorită a unor grupări teroriste precum Statul Islamic și Al-Qaida, ambele făcând apel în mod repetat la musulmanii din țările occidentale să comită atacuri individuale în statele lor de reședință. "În 2015, Uniunea Europeană s-a confruntat cu un număr masiv de victime cauzate de atacuri teroriste", și-a exprimat regretul directorul Europol, Rob Wainwright. Raportul evidențiază două evoluții îngrijorătoare: amenințarea generală este amplificată de numărul mare de luptători teroriști străini întorși în UE și pe care statele membre îi au acum pe teritoriul lor și intensificarea pozițiilor naționaliste, xenofobe, rasiste și antisemite în UE, fiecare ducând la acte atribuite extremismului de dreapta.

Analiza mai evidențiază și faptul că un procent semnificativ dintre toți teroriștii străini care ajung în Siria sau Irak este format acum din femei. Pe de altă parte, nu există dovezi concrete care să arate că teroriștii se folosesc în mod sistematic de fluxul de refugiați pentru a intra în Europa fără a fi depistați. Totuși, ancheta privind atacurile de la 13 noiembrie de la Paris au arătat că doi dintre atacatori au intrat în UE prin Grecia ca parte a fluxului masiv de refugiați dinspre Siria, se mai menționează în document.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră