Cum vrea Guvernul să evite protestul transportatorilor din 15 septembrie

11 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Cum vrea Guvernul să evite protestul transportatorilor din 15 septembrie

Proiectul  a fost realizat în urma consultărilor cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurare şi conţine majoritatea propunerilor formulate de transportatori.

Conform unui comunicat al MFP, o propunere vizează posibilitatea încheierii contractelor RCA pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului.

De asemenea, este permisă suspendarea contractului RCA la cererea asiguratului, pe perioada în care este suspendat dreptul de circulație sau vehiculul este imobilizat. În cazul producerii unei daune pe perioada suspendării contractului RCA, asigurătorul este obligat la plata despăgubirii urmând să își recupereze suma de la persoana vinovată de producerea accidentului.

Tot la propunerea transportatorilor, a fost introdusă compensarea directă în cazul asigurărilor RCA. Persoana vătămată este despăgubită de propriul asigurător, iar acesta își va recupera banii de la asigurătorul persoanei vinovate.

În plus, procedura compensării directe se stabilește prin convenții multilaterale, încheiate între asigurătorii RCA. Convențiile compensării directe sunt convenite în mod voluntar între asigurat și asigurător.

Prin proiectul de ordonanţă sunt stabilite limite de răspundere acoperite prin asigurarea RCA, conform reglementărilor Uniunii Europene. Astfel, pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita este de 1.000.000 de euro. În cazul vătămării corporale și al deceselor, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita se ridică la 5.000.000 de euro.

Tot la propunerea transportatorilor, asigurătorii trebuie să le pună la dispoziție asiguraților, la cerere, calculul pe baza căruia a fost determinată valoarea poliței. În caz contrar, asigurătorii pot fi sancționați.

O altă măsură prevede ca, pe lângă cererea de despăgubire, să fie precizate clar documentele necesare pentru plata despăgubirii. Dacă despăgubirea nu este plătită în termen, se percep penalități pentru fiecare zi de întârziere.

Transportatorii au mai solicitat și a fost inclusă în proiect posibilitatea ca ASF să le ceară asigurătorilor să notifice majorarea tarifelor, în cadrul sistemului general de control al prețurilor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră