Gheorghe Mărmureanu: "Este prima dată când un cutremur mă trezește din somn"

28 Dec 2016 | scris de Cristi Semeghin
Gheorghe Mărmureanu:

”Este prima dată când un cutremur mă trezește din somn la această oră. Mă aflu la Predeal, la un hotel cu vreo zece nivele. S-a simțit foarte puternic”, a spus Gheorghe Mărmureanu, la Digi24.

"Cutremurul care s-a produs în noaptea de marți spre miercuri - de 5,4 magnitudine și la o adâncime de 97 de km - este un cutremur absolut normal pentru Vrancea. Aceste cutremure de 5 - 5 și ceva intră în normalitate. Constat că prognoza de lungă durată este respectată. Vrancea e Vrancea, e o zonă seismică de mare adâncime și se manifestă astfel”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

 

El a spus că se află tot timpul conectat cu Institutul de Fizică a Pământului. De altfel, în timp ce vorbea la telefon cu jurnalistul Digi24, specialistul a primit un SMS și a spus că e posibil să fie vorba despre o replică. Totuși, directorul tehnic al INFP, Constantin Ionescu, a declarat ulterior că nu s-au produs replici.

"Dacă cutremurul ar fi fost la Sibiu sau Făgăraş, efectele ar fi fost importante. Cutremurele vrâncene sunt cu efecte mai mici pentru că energia se dispersează pe o suprafaţă mult mai mare. Munţii sunt la suprafaţă. Se face un con de influenţă şi suprafaţa se întinde (...) acesta este efectul. Mereu am zis că cutremurele adânci sunt de multe ori cu efecte mai mici ca cele de suprafaţă”, a subliniat Gheorghe Mărmureanu. El a adăugat că dacă era un cutremur de suprafață, un seism de 5,5 este destul de important.”, a explicat Mărmureanu.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră