Un german a ales România: ”M-am îndrăgostit de țara asta minunată”

09 Aug 2016 | scris de Istvan Deak
Un german a ales România: ”M-am îndrăgostit de țara asta minunată”

La 23 de ani, el caută și un loc ideal pentru practică. Colegii săi au ales Franța sau Marea Britanie, însă el a optat pentru Cluj-Napoca. “Europa de Est e mult mai atractivă. Orașe precum Clujul nu doar că au fost reabilitate, ci sunt și pline de cultură, viață și oameni tineri. 100.000 dintre cei 300.000 de locuitori sunt studenți la cele șase universități din oraș”, susține Roth, în Tagesanzeiger Bonn.

După două luni de practică la o firmă germană în Sibiu și București, Roth declară mândru că n-a mai rămas nimic din vechea tristețe a regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, „poate doar Casa Poporului, cea mai mare clădire publică după Pentagon“.

În timpul liber a vizitat orașele frumoase din Transilvania, trecătorile din Carpați, Delta Dunării și mânăstirile din Moldova. Afinitatea sa pentru România nu este tocmai întâmplătoare. Părinții săi provin din Hunedoara, însă au fugit din România în 1970. S-au ascuns într-un camion și au ajuns în Turcia. După 1990 au ajuns în Germania.

Christian s-a născut in 1992 în Troisdorf. A studiat în Bonn, dar acum vrea să rămână în România. “Știu puțină română de la bunicii din România. Părinții nu sunt tocmai de acord cu alegerea mea. Ei nu au uitat de ce au fugit, cum erau înfometați, fără apă, curent sau televizor, pentru ca România să își plătească datoriile externe”.

Tânărul este convins că de atunci s-au schimbat multe în bine în România. “Am ales o lucrare de doctorat cu titlul - 'Transformarea României după 1989'. După Revoluție, membrii de partid din rândul doi și-au asigurat averi colosale. O caracatiță de nepotism și corupție domnește în România și astăzi.

Funcționarii se lasă mituiți de firme. Infrastructura s-a îmbunătățit, dar autostrăzile sunt puține. Orfanii sunt mai bine îngrijiți astăzi, iar câinii vagabonzi au cam dispărut. Totuși, rromii sunt în continuare marginalizați. Sper ca președintele Klaus Iohannis, la presiunea UE, să schimbe ceva. S-au atins primele rezultate în combaterea corupției”, crede el.

Roth vrea să se implice personal în dezvoltarea țării. S-a angajat la o fundație care sprijină conservarea limbii și valorilor culturale germane, printre altele și reabilitarea caselor sașilor din Transilvania.

Alte stiri din Externe

Ultima oră