Explozie la Rafinăria Petromidia, s-a declanșat planul roșu de intervenție

22 Aug 2016 | scris de Cristi Semeghin
Explozie la Rafinăria Petromidia, s-a declanșat planul roșu de intervenție

O explozie s-a produs la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Deflagrația a fost urmată de un incendiu la o pompă de benzină și o stație de azot de pe platforma rafinăriei, conform Digi 24.

Prima intervenție a fost efectuată de pompierii unei societăți private, angajată de rafinărie. 

Autoritățile au declanșat planul roșu de intervenție, la fața locului fiind trimise de la ISU Constanța cinci autospeciale pentru stingerea incendiilor și mai multe echipaje de salvare.

Conform primelor date, cel puțin patru persoane au fost rănite, suferind arsuri. Răniții urmează să fie aduși la București.

Protecția Mediului a trimis la fața locului un laborator care să măsoare gradul de poluare.

UPDATE

Cei patru răniţi în urma exploziei produse luni seară la rafinăria Petromidia vor fi aduşi în Capitală cu două elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne, a declarat, pentru News.ro, secretarul de stat Raed Arafat.

Potrivit lui Arafat, unul dintre răniţi va fi adus în Capitală cu un elicoper SMURD medicalizat, de mici dimensiuni, iar ceilalţi trei vor fi transportaţi cu un elicopter al MAI de dimensiuni mai mari.

Elicopterele vor ateriza pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa pentru preluarea celor patru răniţi, potrivit news.ro.

UPDATE

Conform Ministerului Sănătăţii, în urma deflagraţiei un bărbat de 35 de ani a suferit arsuri de gradul III pe 100% din suprafaţa corpului. Acesta este stabil, intubat şi va fi transportat la Spitalul "Bagdasar-Arseni”. Un alt bărbat, de 49 de ani, are arsuri de gradul II şi III pe 25% din suprafaţa corpului. Pacientul este stabil, cu leziuni ale căilor respiratorii, este intubat şi va fi transportat la Spitalul "Bagdasar-Arseni”. Ceilalţi doi bărbaţi, de 34 şi 58 de ani, au arsuri de gradul II-III pe 20% şi respectiv 24% din suprafaţa corpului. Ei sunt stabili, respiră singuri şi nu au leziuni pe căile respiratorii. Pacienţii vor ajunge la Spitalul de Arşi din Capitală, anunţa Ministerul Sănătăţii.

UPDATE

Agenţia Naţională de Protecţia Mediului a dispus trimiterea unor laboratoare mobile pentru măsurarea gradului de poluare cu agenţi chimici volatili în apropierea rafinăriei Petromidia din Năvodari, însă nu s-a atins pragul de alertă, a declarat pentru News.ro secretarul de stat Ioan Ghergheş, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

„S-au făcut măsurători de compuşi organici volatili. Nu s-au înregistrat la punctul de măsurare niveluri foarte mari, nu este vorba despre un prag de alertă. Ni s-a raportat că incendiul s-a stins. Vom avea, mâine dimineaţă un raport informativ în legătură cu măsurătorile. În fond, Agenţia de Mediu Locală şi Garda Naţională de Mediu au fost acolo, la câteva sute de metri de incendiu”, a declarat pentru News.ro secretarul de stat Ioan Ghergheş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului (ANPM).

Ghergheş a arătat că măsurătorile s-au făcut la o distanţă de aproximativ 300 de metri de locul incendiului deoarece specialiştii nu au putut pătrunde în incinta rafinăriei cât timp intervenţia era încă în desfăşurare.

„Acum, sigur că fumul în cauză este vizibil şi este generat de particule. Nu am reuşit să ajungem în zona penei de fum”, a mai spus preşedintele ANPM.

Reprezentanţii ISU Dobrogea spun că, în urma exploziei de la Petromidia, după măsurători ale emisiilor din aer nu au fost înregistrate valori care să pună în pericol viaţa oamenilor.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră