Elena Udrea la ultimul termen din dosarul „Gala Bute“. Procurorii DNA cer maximum de pedeapsă

01 Mar 2017 | scris de Jeanina Nastase
Elena Udrea la ultimul termen din dosarul „Gala Bute“. Procurorii DNA cer maximum de pedeapsă

Procurorul DNA a cerut astăzi  la ultimul termen din dosarul „Gala Bute”, condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut pentru faptele de care este acuzată, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. 

În timp ce procurorii DNA cer maximum de pedeapsă în dosarul Gala Bute, ceea ce ar putea însemna pentru fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului 21 de ani de închisoare, Elena Udrea cere achitarea. În apărarea sa, aceasta susţine că nu există nicio probă împotriva ei. 

Procurorul de şedinţă a cerut pedepse cu executare spre maxim şi în limitele prevăzute de lege pentru Elena Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu şi Ştefan Lungu. 
În schimb, pentru Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Marius Botoroagă procurorii au cerut pedepse cu executare dar reduse cu o treime, după ce aceştia şi-au recunoscut vinovăţia. În orice caz, decizia instanţei nu va fi definitivă şi va putea fi contestată de inculpaţi şi procurori.

De ce este acuzata Elena Udrea 

 Procurorii DNA cer maximum de pedeapsă cu închisoarea pentru Elena Udrea, arătând că trebuie să se țină cont de gravitatea infracțiunilor. Elena Udrea este acuzată de trei infracțiuni de luare de mită, pentru abuz în serviciu și pentru tentativa de a folosi informații false pentru dobândirea de fonduri europene. Procurorii mai cer menținerea sechestrului și confiscarea pâna la suma de un milion o sută șaisprezece mii de lei. De asemenea, procurorii cer pedeapsă maximă și pentru fostul ministru Ion Ariton.

Judecătorii instanţei supreme l-au audiat, miercuri, la ultimul termen de judecată în dosarul "Gala Bute”, pe Felix Tătaru, el arătând în declaraţia de martor că, în aprilie 2011, firma sa a încheiat un contract cu PDL Bucureşti, semnat de Udrea, pentru o campanie publicitară, fiind plătiţi 100.000 de euro în avans şi 50.000 de euro la finalul campaniei. Procurorul DNA a spus că există o diferenţă semnificativă între actele puse la dispoziţie de Felix Tataru şi cele de la PDL Bucureşti, unde avansul pentru serviciile contractuale este de 205.000 de euro.

Felix Tătaru, consultant în campaniile electorale ale lui Klaus Iohannis şi Traian Băsescu, le-a spus judecătorilor că menţine declaraţiile date în faza de urmărire penală a dosarului „Gala Bute”, el precizând că în prezent este acţionar în mai multe companii şi administrator al societăţii GMP Advertising SRL.

Procurorul de ședință a cerut pedepse cu executare spre maxim și în limitele prevăzute de lege şi pentru Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu și Ștefan Lungu.

În schimb, pentru Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Marius Botoroagă procurorii au cerut pedepse cu executare dar reduse cu o treime, după ce aceștia și-au recunoscut vinovăția.

După ce procurorul spune pentru fiecare inculpat în parte ce pedeapsă ar trebui să primească, raportat la faptele de care sunt acuzaţi în dosarul “Gala Bute”,  instanţa va asculta pledoariile avocaţilor. Inculpaţii vor putea apoi, în ultimul cuvânt, să spună dacă sunt vinovaţi sau nevinovaţi şi să facă ultimele declaraţii privind acuzaţiile ce le sunt aduse de procurorii DNA. Instanţa va rămâne apoi în pronunţare, urmând să anunţe când va fi dată sentinţa în dosarul “Gala Bute”. Decizia instanţei nu va fi definitivă şi va putea fi contestată de inculpaţi şi procurori.


 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră