Despre vin, bucate și arte. Sau o degustare Vinarte, la Cherhana

14 Apr 2016 | scris de Max Gourmet
Despre vin, bucate și arte. Sau o degustare Vinarte, la Cherhana

La Vinarte, vinul e, așa cum se cuvine, ridicat la rang de artă.

Joi și sâmbătă, de la orele 19,00, la Cherhana, poveștile Ancorei se scriu cu vin roșu ca sângele, pe hârtia diafană a timpului, și cu vin auriu strălucire le dăm, patinându-le, șlefuindu-le, dându-le strălucire. Nu de alta, dar chiar una dintre gamele vinului degustat se numește așa, Soare, precum astrul tutelar al zilelor noastre.

Despre vinul roșu se cuvine să notăm că e... „limpede, roşu rubiniu intens strălucitor cu nuanţe brun roşcate. Olfactiv: intens şi elegant, complex, arome caracteristice de fructe de pădure (zmeură şi coacăze negre), vanilie, caramel, ciocolată şi condimente fine. Gustativ: sec, plin, textură consistentă, complex cu tanini maturi şi post-gust de lungă durată.”

Și pentru că vinurile de soi se-așază, după cuviință, la masa prinților și a regilor, a voievozilor și a domnitorilor, cu Prince Matei avem a doua degustare înveșmântată-n brocarturi rubinii. Pentru că vinul numit mai nainte e „limpede, culoare roşu-rubiniu, strălucitor, reflexii purpurii-roşcate. Olfactiv: fructe de pădure (mure, coacăze, fragi), arome complexe de piper negru, ciocolată, cafea şi vanilie. Gustativ: sec, intens, corpolent, textură bine echilibrată de tanini dulci, astringenţă delicată, post-gust prelung.”

Aurul vine la masa noastră, zornăitor, într-un pahar... ba chiar două... deCuveee d'Excellence. Mai întâi... CUVEE D'EXCELLENCE Riesling Italian. „Vin limpede strălucitor cu o culoare galben pai cu reflexii verzui. Olfactiv: fin, cu arome generoase de citrice în special grapefruit, completate cu arome de flori de lămâiţă şi salcâm, cu o mineralitate plăcută. Gustativ: sec, puternic la început, plăcut, uşor acid, final fin şi un post-gust prelung.” Apoi... CUVEE D'EXCELLENCE Sauvignon Blanc. „Limpede strălucitor cu o culoare galben pai cu nuanţe verzui. Olfactiv: intens şi fin în acelaşi timp, uşor mineral, arome de flori de soc, pere abate şi mere verzi. Gustativ: sec, puternic la început, plăcut, aciditate bună, final fin, mătăsos, post-gust prelung.”

Povestea vinului se împletește cu cea a bucatelor, precum firele de mătase în șnurul de prins în părul... știmei apelor, zâna năbădăioasă a ținuturilor acvatice bogate în pește!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră