Decizia CCR: abuzul în serviciu, parţial neconstituţional

15 Iun 2016 | scris de Mara Răducanu
Decizia CCR: abuzul în serviciu, parţial neconstituţional

 

Tensiune maximă. Toată lumea aşteaptă o DECIZIE ISTORICĂ din partea CCR

Ce spunea Laura Codruţa Kovesi 

Dezincriminarea abuzului în serviciu ar bloca mai mult de jumătate din dosarele de corupţie şi ar reabilita persoane care au prejudiciat statul român cu milioane de euro, spunea recent procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi la Digi24.

 

Ce spunea Augustin Zegrean

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune însă că „îi e clar” de multă vreme cum urmează să voteze. El a refuzat să facă alte precizări, motivând că nu mai este președinte al CCR. Într-un interviu acordat News.ro, Augustin Zegrean spunea că în Europa sunt mai multe state în care nu se face închisoare pentru această faptă. El crede că trebuie să avem încredere în funcţionari şi spune că, din cauza hăţişului legislativ, cu 40.000 de acte normative în vigoare, nu-i greu să greşeşti.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, spunea săptămâna trecută la Jurnalul de Seară de la Digi24 că 42% dintre cazurile anchetate de DNA includ infracțiuni de abuz în serviciu, iar prejudiciul se ridică la 620 de milioane de euro numai din dosarele instrumentate anul trecut. Dacă această infracțiune este dezincriminată, statul își poate lua adio de la acești bani, funcționarii publici pot face orice vor, iar cei care vor pierde sunt cetățenii. Șefa DNA adăuga că, mai ales în domeniul sănătății, „majoritatea faptelor de corupție din sănătate se fac prin abuz în serviciu, care constituie de fapt o mită mascată”.

Ce înseamnă abuz în serviciu 

Curtea Constituţională a mai judecat această excepţie de neconstituţionalitate pe 24 mai, însă a amânat luarea unei decizii. Potrivit sesizărilor, noţiunea de „abuz în serviciu” este neclar definită în Codul penal, astfel încât este dificil de judecat care sunt elementele constitutive ale infracţiunii. Conform articolului 297 din Codul penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Laura Codruța Kovesi a aminitit că „în ultimii 10 ani a fost invocată această excepție și a fost respinsă de fiecare dată. Legislația nu s-a schimbat. Și CCR a avut o practică forte clară. Acum s-au trezit niște funcționari trimiși în judecată de DNA care brusc au decis că legea nu este previzibilă. În toate aceste situații, judecătorii au menționat că există o practică unitară și că această cerere trebuie respinsă.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră