De mâine suntem pământ fierbinte

20 Oct 2021
De mâine suntem pământ fierbinte

Pictură/ Instalație/ Prezentarea antologiei de poezie „De mâine suntem pământ fierbinte” de Andrei Novac

 

Flavia Lupu

Andrei Novac

Curator: Magda Cârneci

 

25 octombrie – 1 noiembrie 2021, Combinatul Fondului Plastic, Spațiul The Institute

 

Spațiul The Institute găzduiește, începând cu 25 octombrie, expoziția curatoriată de Magda Cârneci „De mâine suntem pământ fierbinte”, eveniment care care a apărut ca o consecință a colaborării Flaviei Lupu cu poetul Andrei Novac pentru ilustarea antologiei acestuia, apărută la Paralela 45.

Volumul „De mâine suntem pământ fierbinte” reprezintă o sinteză a activității literare a lui Andrei Novac după 20 de ani de la debut. Ilustrațiile sunt intervenții pe lucrări vechi, care au fost revizuite, pentru a fi repuse în câmpul artei. O reconsiderarea a creației de tinerețe, în completarea demersului lui Andrei Novac de a reveni asupra creației sale de până acum, de a o revizui și de a reda cititorilor partea ei cea mai semnificativă. Lucrările de picture sunt completate de câteva instalații care pot fi văzute în premieră în spațiul The Institute din Strada Băiculești, numărul 29.

Evenimentul va include vernisarea expoziției și o prezentare a volumului „De mâine suntem pământ fierbinte”, pe 25 octombrie, de la ora 19.00, în contextual unei dezbateri legată de receptarea, evaluarea și reevaluarea demersului artistic atât de către autor, cât și de public. Vor participa la discuție Andrei Novac, Flavia Lupu, Magda Cârneci, Răzvan Voncu.

„Numite ilustrații la antologia de poezie „De mâine suntem pământ fierbinte” semnată de Andrei Novac, imaginile propuse acum sunt lucrări de sine stătătoare, exhibând bidimensionalitatea și caracteristicile „clasice” ale picturii sau graficii. În interiorul lor, o neașteptată tensiune și o gravitate nebănuită își fac simțită prezența. [...]

Conținute unele în altele, aceste tensiuni manifestă - conștient sau inconștient - o luptă surdă între cumințenie și răzvrătire, între auto-izolare și nevoia de irupere, pe care artista, supusă unor noi sau necunoscute constrângeri, o duce cu sine și cu lumea din jur. În sensul acesta, există o legătură subtilă a acestor lucrări (uneori sumbre) cu poemele din antologia „De mâine vom fi pământ fierbinte”, cu gravitatea și seriosul lor marcat de o grijă existențială profundă și de un anume, ireductibil, „rău al istoriei”. Moștenit sau întrezărit, acest rău are o evidentă (și poetică) vibrație personală.” Magda Cârneci, curatorul expoziției

 

„Mai simplu spus, utilizând termenii lui Marin Preda, aș observa că poeziei lui Andrei Novac nu-i este străină bătrâna problematică umană. La care se raportează altfel, desigur, decât la modul ironic-șarjat în care o abordează mai vechea poezie optzecistă. [...]

 

Prezenta antologie, parcurgând cei 20 de ani care s-au scurs de la debutul editorial al lui Andrei Novac, ne livrează un poet puternic, cu miză și cu personalitate. Sunt multe versuri care se rețin, în această culegere, și nu puține poezii în care Novac arată că posedă ceva rar în generația sa literară. Și anume, viziune.

De aceea, spunem, ea reprezintă nu numai o elocventă carte de vizită, ci și un prag care se cere trecut, întru împlinirea vocației.” Răzvan Voncu, critic literar

 

Prezentarea volumului și vernisajul vor avea un caracter mixt, fiind transmise și online pe pagina de facebook a Flaviei Lupu și a lui Andrei Novac. Participarea la eveniment se va face respectând prevederile legale cu privire la normele impuse în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 și cu un număr limitat de persoane, pe bază de înscriere prealabilă prin transmiterea unui email la participalaeveniment@gmail.com.

Vizitarea expoziție se va putea face între 26.10 și 01.11.2021, între 14.00 și 18.00, de asemenea cu respectarea prevederilor legale impuse din cauza pandemiei. 

 

//////////////////////////

Andrei Novac s-a născut la 1 iulie 1983, în Târgu-Jiu. Licențiat în istorie al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, respectiv absolvent al masteratului de Relații Internaționale și Integrare Euro-Atlantică din cadrul Universității București, Facultatea de Istorie. Din 2013, doctor în filologie al Universității de Vest din Timișoara.  Este laureat al mai multor premii, printre care: Premiul „Mircea Ciobanu”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România; Premiul pentru Poezie al Revistei „Convorbiri literare”, Iași, 2019; Premiul „Scriitorul lunii august 2019”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România; Premiul Special, acordat de Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România 2019. Volumul Regula timidității a fost nominalizat la Premiul „Mihai Eminescu”, acordat de Academia Română, 2018.

Flavia Lupu s-a născut în 1986, la Constanța. Artist vizual, doctor în arte, cadru didactic la Universitatea Națională de Arte din București. Deși specializată în pictură, lucrează și în medii precum fotografie, instalație, performance. A participat la expoziții de grup, workshopuri și conferințe atât în țară, cât și în orașe din Austria, Belgia, Italia respectiv Ungaria. A realizat numeroase proiecte personale cu teme precum apartenența socio-culturală, stereotipurile de gen, relația dintre spațiul public și spațiul privat, identitate culturală și investigarea structurală a creativității. Trăiește și lucrează în București.

Site web: flavialupu.com

 

 

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră