Da, defilăm! "Paznicul văzduhului", proiectat în anii '60, donat de Germania

29 Noi 2016 | scris de Cristi Semeghin
Da, defilăm!

O concluzie născută nu din defetism, ci din realitate, având în vedere că un dispozitiv de luptă proiectat în anii '60 ai secolului trecut, donat de Germania, este prezentat ca un echipament militar de ultimă generație.

Este vorba de sistemul antiaerian autopropulsat Gepard, care mai este utilizat doar în Chile...

Din fericire pentru noi, românii, cea mai bună armă pe care încă o avem în dotare aproape genetic este inteligența. Nu avem cum să defilăm cu ea, o putem doar exprima prin fapte, adaptându-ne cât mai rapid la tactica și tehnica de luptă modernă - cibernetică, domeniu în care hackerii români sunt de temut.
_______________________________

Gepard este un sistem antiaerian autopropulsat blindat, autonom, care poate acţiona în orice condiţii meteorologice, construit pe şasiul tancului Leopard 1.

Proiectat la mijlocul anilor 1960 şi folosit începând cu anii 1970, sistemul a fost îmbunătăţit de câteva ori cu sisteme electronice de ultimă generaţie.

Gepard a fost principalul sistem mobil de apărare antiaeriană al forţelor terestre germane, olandeze şi belgiene. Germania a înlocuit autotunurile Gepard cu sistemul SysFla, începând cu anul 2010.

Vehiculul are la bază şasiul tancului Leopard 1, pe care este montată o turelă supradimensionată. Turela conţine armamentul, care constă în două tunuri automate de calibrul 35 mm Oerlikon KDA, şi cele două antene radar, unul de cercetare şi unul de urmărire.

Telemetrul laser se află în partea din faţă a turelei, între cele două tunuri. Fiecare tun are o cadenţă de 550 de lovituri pe minut. Tunurile au o lungime de 3.15 metri, cu o viteză iniţială a proiectilului de 1,440 metri pe secundă (utilizând proiectilele FAPDS, lovitură subcalibru perforantă frangibilă cu sabot detaşabil) şi o bătaie eficace de 5500 de metri.

Tunurile automate KDA pot folosi două tipuri de muniţie diferite, autotunul antiaerian fiind echipat de obicei cu 640 de proiectile antiaeriene şi 40 de proiectile pentru ţintele terestre. Trecerea de la un tip de muniţie la altul este automată.

Turela este acţionată electric de către un generator de 40 kW. Pentru formarea tensiunii de alimentare, Gepard este dotat cu un motor auxiliar diesel de 90 cp Mercedes-Benz OM 314 de 3.8 litri şi patru cilindri.

Vehiculul dispune de un sistem de navigaţie propriu şi două telescoape panoramice. Radarul de cercetare are o rază de acţiune de 15 kilometri şi poate funcţiona din mişcare, datele fiind actualizate în fiecare secundă.
Recunoaşterea amicului/inamicului este automată. Radarul de urmărire transmite automat datele referitoare la ţintă sistemului de conducere a focului. Acesta, având la bază un calculator analogic, orientează automat armamentul din dotare spre ţintă.


Germania – 377 construite iniţial pentru Bundeswehr. 91 au rămas în uz până în 2010, fiind păstrate în rezervă până la introducerea SysFla.
Olanda – 95 livrate, retrase din uz. 60 de sisteme sunt păstrate în rezervă, fiind de vânzare.
Belgia – 55 livrate, retrase din uz.
România – 43 (36 + 7 pentru piese) de sisteme B2L, donate de către Germania
Chile – 30 de sisteme în curs de livrare. (date furnizate de ligamilitarilor.ro)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră