Criza coronavirus: situația persoanelor fără adăpost din București

25 Mar 2020 | scris de A.A.
Criza coronavirus: situația persoanelor fără adăpost din București

O situație aparte și deosebit de greu de controlat este cea a persoanelor fără adăpost din orașe, dar mai ales a celor din București, numărul lorr fiind alarmant de mare și putând transmite foarte ușor noul coronavirus mai ales prin imposibilitatea respectării unor norme minime de igienă.

În acest caz, conform dispozițiilor Primarului General, Gabriela Firea, în această perioadă, Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, în colaborare cu Poliția Locală, derulează un program intensiv de identificare și cazare a persoanelor fără adăpost din Capitală.

Primarul General, Gabriela Firea:

„Conform estimărilor specialiștilor în asistență socială, în București există în jur de 900 de persoane fără adăpost, iar capacitatea noastră de cazare, a autorităților locale, este în prezent de 959 de locuri în peste 7 locații – ceea ce înseamnă că avem locuri de cazare suficiente, pentru toate persoanele fără adăpost!

În această perioadă dificilă avem datoria legală și morală de a-i ajuta pe acești oameni. Astfel, centrele sociale ale Primăriei Capitalei, cu o capacitate totala de 367 de locuri, vor oferi cazare permanentă persoanelor fără adăpost de pe raza municipiului București și, pentru suplimentarea acestora, DGASMB a închiriat 4 spații de cazare cu un număr total de 412 locuri și a înființat un nou centru special dedicat femeilor, cu o capacitate de 23 de locuri. Alte 180 de locuri sunt la nivelul sectoarelor.

În centrele de cazare permanentă se oferă trei mese pe zi, produse de igienă personală, ceai și cafea, supraveghere de către personalul DGASMB, precum și consiliere psiho-sociala.

Fac un apel către toți bucureștenii ca ne pot sesiza prezența persoanelor fără adăpost pe stradă, la numărul scurt 021.9524 sau online, prin intermdiul aplicației Social Alert, disponibilă pentru Android și Ios”.

Apel către companii pentru asigurarea celor necesare centrelor sociale:

În aceste centre se organizează sesiuni de instruire pentru personal și beneficiari despre măsurile de prevenție, se monitorizează temperatura celor cazați și se distribuie substanțe dezinfectante și produse de igienă personală.

Reamintim că firmele, fundațiile sau ONG-urile care doresc să ajute în derularea acestor activități de cazare permanentă pot trimite obiecte de igienă personală, articole de îmbrăcăminte precum și alimente de bază.

Potrivit reprezentanților DGASMB, care administrează aceste centre, este nevoie de articole precum săpun, șampon, gel de duș, aparate de ras, deodorant, spumă de ras, pijamale, papuci de casă, treninguri, șosete/lenjerie intimă, haine de schimb noi, ceai, zahăr, cafea, sucuri și pahare, precum și ziare, reviste, jocuri.

Centrul de primire donații se afla la Arena Națională – bd Basarabia 37-39.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră