Celebrul alpinist român Zsolt Torok a murit în Munții Făgăraș

17 Aug 2019 | scris de Andreea Vasilescu
Celebrul alpinist român Zsolt Torok a murit în Munții Făgăraș Galerie foto (2)

Celebrul alpinist român Zsolt Torok, dat dispărut în Munții Făgăraș, a fost găsit mort, a confirmat  ministrul de Interne Mihai Fifor. Alpinistul avea 45 de ani. El a doborât mai multe recorduri în alpinismul românesc și mondial.

Ministrul de Interne Mihai Fifor a postat sâmbătă pe contul de Facebook o fotografie cu Zsolt Torok însoțită de mesajul: „Rămas bun, prieten drag...Dumnezeu să te odihnească în pace!”.

„Din păcate a fost găsit decedat. A căzut printre stânci în zona Vîrfului Negoiu”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Salvamont Sibiu.

Alpinistul a fost căutat de echipe ale Salvamont Sibiu şi Argeş, de jandarmi sibieni şi argeşeni dar şi de un elicopter al MAI. 

În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan.

Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu mai fusese urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc.

Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.

UPDATE

Salvamont România a postat sâmbătă pe contul de Facebook imagini cu elicopterul MAI care l-a căutat în Munții Făgăraș pe alpinistul Zsolt Torok. Alpinistul a fost găsit mort. Imaginile sunt însoțite de un mesaj de durere: „În munca noastră, încărcarea psihică este mare în fiecare situație în care intervenim, dar sunt momente în care aceasta depășește și puterea noastră de înțelegere și de acceptarea a cruntei realități”, spun salvamontiștii. 

Iată mesajul integral: „Crestele muntilor și alpinismul românesc sunt mai sărace și mai triste de acum. A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpiniști ai țării, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont Romania, un OM... În munca noastră, încărcarea psihică este mare în fiecare situație în care intervenim, dar sunt momente în care aceasta depășește și puterea noastră de înțelegere și de acceptarea a cruntei realități. Condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut, i-au admirat și apreciat performantele. Rămas bun, prieten drag!”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră