Bruxelles: mobilizare europeană împotriva măsurilor de sănătate

23 Ian 2022 | scris de M.N.
Bruxelles: mobilizare europeană împotriva măsurilor de sănătate Galerie foto (3)

O nouă manifestație împotriva măsurilor de sănătate a început duminică la Bruxelles.

Această demonstrație este organizată de asociația „Europeans United” (Europenii Uniți pentru Libertate), în colaborare cu mișcarea „World Wide Demonstration for Freedom” (Manifestația Mondială pentru Libertate) și alte peste 600 de asociații europene, potrivit comunicatului de presă care anunță evenimentul.

Organizatorii se prezintă drept apolitici cu o cerere principală: „să se obțină o adevărată dezbatere publică asupra măsurilor de sănătate”.

Sute, chiar mii de oameni se adunaseră deja de la ora 11:00 la Gara Bruxelles-Nord cu strigăte de „libertate”. Sunt prezenți mulți copii. „Nu pasaportului rușinii”, „Nu vaccinării copiilor”, „Falsa pandemie, adevărată dictatură” se numără printre mesajele care afișate pe pancartele manifestanților.

Organizatorii speră să vadă sute de mii de oameni defilând pe străzile capitalei europene; scăderea severității bolii cu varianta Omicron poate motiva într-adevăr multe persoane să solicite ridicarea restricțiilor de sănătate.

Prin această demonstrație, organizatorii spun că apără „democrația, drepturile omului și respectul pentru Constituție”. Europeans United for Freedom consideră pe site-ul său că răspândirea Covid-19, saturația spitalelor aferente și moartea persoanelor cu sănătate fragilă nu justifică derogarea de la libertățile fundamentale garantate de democrație.

„Cea mai gravă boală pe care am importat-o din China nu a fost virusul, ci totalitarismul”, a spus el.

Mișcarea critică și lipsa dezbaterii publice în amonte de deciziile luate de guverne pe baza avizului experților științifici.

Manifestația împotriva măsurilor de sănătate a început la 13h30 cu câteva mii de participanți pe străzile din Bruxelles, potrivit estimărilor inițiale ale poliției. Șase persoane au fost arestate înainte de plecarea procesiunii.

Steaguri germane, franceze, olandeze, americane, poloneze sau românești flutură în mulțimea care rătăcește pe străzile din Bruxelles, a observat la fața locului agentia de presă Belga. Mulți demonstranți poartă pancarte cu inscripții care critică puterea existentă, vaccinarea, pașaportul Covid sau care fac apel la „protecția copiilor”

Majoritatea participanților nu poartă măști, în timp ce mulți își ascund fețele pentru a nu fi recunoscuți. Petardele răsună puternic pe străzi, creând o atmosferă oarecum tensionată.

 

surse: La Libre, RTBF

Alte stiri din Externe

Ultima oră