Crima care a zguduit Iaşiul. Sabin Şerban, fiul unui ofiţer SRI, executat în stil mafiot?

14 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
Crima care a zguduit Iaşiul. Sabin Şerban, fiul unui ofiţer SRI, executat în stil mafiot?

Potrivit bzi.ro,  toate pistele duc ăatre o crima odioasă. Anchetatorii bănuiesc că ar fi vorba despre o răzbunare, cu atât mai mult cu cât tatăl său ar fi ofiţer al Serviciului Român de Informaţii. Vecinii şi toţi cei care îl cunoşteau au numai cuvinte de laudă la adresa tânărului. Toţi au rămaş şocaţi când au aflat ceea ce s-a întâmplat. Sabin Şerban era în clasa a XII-a, la Liceul de Informatică „Grigore Moisil", din Copou. Acesta era un copil foarte bun la învăţătură, intrând primul pe lista celor admişi la Liceul de Informatică, în 2013, cu media 9,94.

Executie in stil mafiot? 

„El locuia cu parintii. Era respectuos, nu avea probleme. In spatele blocului nostru se mai aduna tinerii, mai beau o bere, mai fumeaza o tigara, dar pe el nu l-am vazut niciodata. Si parintii lui sunt tare linistiti si la locul lor. Nu imi vine sa cred ce s-a intamplat", a spus o alta vecină, potrivit surselor citate.  In tot acest timp, oamenii legii cauta criminalul. Din informatiile pe care le au reporterii BZI, se pare ca ar exista un cerc de suspecti. Am putea spune ca este cea mai ingrozitoare crima din Iasi, din acest an. O razbunare in stil mafiot si multe semne de intrebare. Cam asa suna pana in acest moment povestea pe scurt a cazului Sabin Serban. Trupul neinsufletit a fost depus la Institutul de Medicina Legala (IML) Iasi pentru necropsie. Dupa ce rezultatele vor fi gata, anchetatorii vor afla exact care au fost cauzele mortii. Mai multi colegi de-ai tanarului mort si-au schimbat poza de profil de pe Facebook, postand o lumanare in semn de doliu.

Cazul crimei de la Iaşi aminteşte, păstrând proporţiile, de crima din Vitan, atunci când interlopul Vitalie Proca a fost angajat de frații Bogdan și Răzvan Mararu să-l asasineze pe Mironescu. Astfel, pe 26 noiembrie 2012, cu sprijinul unui complice, Ion Druță, Vitalie Proca s-a deplasat în cartierul Vitan din București, în urmărirea lui Ioan Mironescu, însă l-a confundat pe acesta cu un tânăr de 26 de ani, Răzvan Mircea Isăilă, asupra căruia a tras mai multe focuri de armă cu un pistol mitralieră AK 47, în timp ce tânărul își parca autoturismul.

Vitalie Proca a greşit ţinta

Observând că Răzvan Mircea Isăilă nu a decedat, Vitalie Proca a coborât din autoturism și, folosind un pistol Makarov, a executat mai multe focuri de armă în direcția tânărului. Vitalie Proca a fugit de la fața locului, iar Răzvan Mircea Isăilă a fost transportat de urgență la spital, unde medicii au reușit să-i salveze viața. Procurorii susțin că frații Bogdan și Răzvan Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe Ioan Mironescu ca act de răzbunare, după ce acesta a comandat amplasarea, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2012, a unui dispozitiv exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, parcat în apropierea locuinței acestuia din Piatra Neamț. Atentatul a fost dejucat ca urmare a intervenției anchetatorilor.

Frații Mararu i-au dat lui Vitalie Proca bani și un autoturism marca Audi A6, folosit de acesta la comiterea atentatului din cartierul Vitan, i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Mironescu și, prin intermediari, au ținut permanent contactul cu Vitalie, anterior și ulterior comiterii faptei. După atentat, Vitalie Proca a fugit din România, însă a fost prins în Federația Rusă și încarcerat, după care a fost extrădat în România. Cu aproximativ un an înainte de săvârșirea faptei în România, Vitalie Proca mai comisese o tentativă de omor, în Londra, asupra unui bancher rus, Gherman Gorbunțov. Violenţă extremă şi indiferenţă faţă de valorile umane fundamentale. Aşa au caracterizat în primă instanță judecătorii faptele lui Vitalie Proca, autorului atacului armat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră