ARCB cere demiterea ministrului Culturii, deoarece susține, în afara legii, menținerea clădirii Cathedrala Plaza

28 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
ARCB cere demiterea ministrului Culturii, deoarece susține, în afara legii, menținerea clădirii Cathedrala Plaza

Arhiepiscopia Romano-Catolică București (ARCB) a solicitat premierului Mihai Tudose să îl demită pe Lucian Romașcanu din funcția de ministru al Culturii, după ce acesta a făcut recent, la un post de televiziune, declarații în afara legii referitoare la clădirea ilegală Cathedral Plaza, se precizează în comunicatul Biroului de presă al ARCB, emis vineri.  
Arhiepiscopia consideră că „declarațiile Ministrului încalcă grav principiile constituționale, mecanismele democrației reale, ale statului de drept, sfidează legile care guvernează Statul Român și subminează interesul public prin susținerea unor interese pecuniare private”.

În comunicat se precizează că, luni, 24 iulie a.c., ARCB a depus un Memoriu la Secretariatul general al Guvernului, în care critică declarațiile pe care Ministrul Romașcanu le-a făcut în cadrul unei emisiuni  tv: „Dl. ministru Romașcanu a făcut o pledoarie pentru menținerea clădirii ilegale denumită Cathedrala Plaza, dovedind fie necunoașterea domeniului protecției monumentelor istorice și a cerințelor statului de drept (obligativitatea executării unei hotărâri judecătorești) – ceea ce este grav -, fie ignorarea totală a acestora – ceea ce este și mai grav”. „În ambele ipostaze, Ministrul Culturii se situează în afara legii și face jocul proprietarului clădirii ilegale, ale cărui argumente le-a preluat fără a le decela față de realitatea juridică și tehnică”, se arată în Memoriu.


ARCB consideră că ministrul Lucian Romașcanu „a dovedit lipsa imparțialității, intenția de a ignora deciziile judecătorești și a promovat o falsă imagine necorespunzătoare unei bune guvernări”. 

ARCB solicită demiterea ministrului Culturii și precizări „în mod expres și neechivoc dacă poziția exprimată de dl. Lucian Romașcanu reprezintă poziția oficială a Ministerului Culturii și a Guvernului României, această problemă de interes public neputând fi lăsată într-o stare de ambiguitate”, se mai precizează în comunicatul ARCB. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră