ANM: România, sub cod roșu, portacaliu și galben: 41- 39 de grade C, ploi torențiale, tunete, grindină, vijelii!

05 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
ANM: România, sub cod roșu, portacaliu și galben: 41- 39 de grade C, ploi torențiale, tunete, grindină, vijelii!

Judeţele Mehedinţi şi Dolj rămân  și duminică sub avertizare de cod roșu, unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40 - 41 de grade, iar în cea mai mare parte a țării, cod portocali și galben, anunță meteorologii. 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, duminică, judeţele Mehedinţi şi Dolj vor rămâne sub avertizare cod roşu de caniculă, când se vor înregistra temperaturi extreme de 41 - 42 de grade. Valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

Judeţele din Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, precum şi din nordul şi estul Olteniei şi în sudul Crişanei, se vor afla şi duminică sub avertizare cod portocaliu de caniculă, când temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Judeţele aflate sub avertizare cod galben sunt Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Hunedoara, Suceava şi Botoşani, în timp ce judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Neamţ şi Bacău sunt parţial sub codurile galben şi portocaliu.

Meteorologii mai avertizează că în a doua parte a zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni  pot fi averse torenţiale, îcu frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelii, în special la munte, în nord-vestul şi nordul teritoriului, iar în cursul zilei de luni mai ales în jumătatea de nord.

ANM precizează că temperaturile caniculare persistă şi pe parcursul săptămânii viitoare, îndeosebi în zonele de câmpie.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră