Cum afectează căldura din această iarnă agricultura României

26 Feb 2016 | scris de Sorin Anghel
Cum afectează căldura din această iarnă agricultura României

Vremea deosebit de caldă din ultimele săptămâni nu este deloc bună pentru culturile agricole.

După cum s-a prezentat această iarnă, producţia de cereale din acest an nu se anunţă una tocmai bună. Potrivit prognozei agrometeorologice oferite de către Administraţia Naţională de Meteorologie astăzi, în următoarele şapte zile va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 4 şi 20°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va situa între -2 şi 10°C, la nivelul întregii ţări. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie în aproape toate regiunile agricole, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. În zonele joase de relief se va produce ceaţă.

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite moderate de umiditate în sol se vor înregistra în nordul şi vestul Moldovei.


În condiţiile menţinerii temperaturilor ridicate din aer şi sol, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp se vor desfăşura în condiţii normale, în cea mai mare parte a ţării. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.


În funcţie de dată semănatului, orzul şi grâul de toamna vor parcurge predominant răsărirea, formare a frunzei a treia şi înfrăţirea (25-100%). Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar, plantele prezentând în medie 7-15 frunze, la nivelul întregii ţări.


La pomii fructiferi şi viţă de vie se va menţine stadiul de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor. La speciile timpurii de sâmburoase va fi posibilă umflarea mugurilor de rod, în special pe terenurile cu expoziţie sudică.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră