UPDATE. ANM a prelungit Codurile Galben şi Portocaliu de ploi abundente. Pericol de inundaţii

03 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. ANM a prelungit Codurile Galben şi Portocaliu de ploi abundente. Pericol de inundaţii

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit Codurile Galben şi Portocaliu de ploi abundente şi instabilitate atmosferică până marţi la ora 10. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri şi 90 de litri pe metru pătrat. De asemenea, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare Cod portocaliu de inundații, valabilă până marți, la ora 14:00, iar 24 de județe se vor afla până marți la miezul nopții sub Cod galben de inundații.

 

Oltenia, Muntenia, sudul Banatului şi local Transilvania şi Moldova se vor afla sub Cod portocaliu de ploi abundente. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, pe parcursul zilei de luni, 3 iulie, iar noaptea, cu precădere în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul Moldovei. Ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin cumulare, în județele Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna, Vrancea, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomița și Călărași, în municipiul București și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov se vor înregistra cantităţi de apă de 50...70 l/mp şi pe arii restrânse peste 80...90 l/mp, îndeosebi în județele Teleorman, Giurgiu, Olt, Argeș și Vâlcea.

Dobrogea, local Moldova, Transilvania, sudul Banatului, vestul Olteniei și nord-estul Munteniei  vor fi sub avertizare Cod Galben. Se vor înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţi de apă de 25...50 l/mp.

Ploile abundente aduc şi inundaţii. Astfel, conform avertizării INGHA,  în intervalul 3 iulie 2017, ora 16:00 — 4 iulie 2017 ora 14:00, hidrologii au instituit Cod portocaliu pe râurile din bazinele Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Jiu — bazin hidrografic amonte S.H. Podari (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Dolj), afluenții Oltului din județele Vâlcea, Argeș, Olt, Gorj și Dolj, Călmățui, Vedea — bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Argeș, Olt și Teleorman, Argeș (bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov), Ialomița, bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomița).

De asemenea, începând de luni, de la ora 16:00 până marți, la ora 24:00, va fi în vigoare un Cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Drîncea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Jiu (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Dolj), Olt (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Olt, Gorj și Dolj), Călmățui, Vedea (județele Argeș, Olt și Teleorman), Argeș (județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman, Ilfov și Călărași), Ialomița (județele Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzău și Ialomița), Buzău — bazin superior și mijlociu și afluenți (județele Brașov, Covasna și Buzău), Putna (județul Vrancea), Rm. Sărat (județele Buzău și Vrancea), afluenții Bârladului inferior (județele Vrancea și Galați), afluenții mici ai Siretului din județele Vrancea și Galați, afluenții mici ai Prutului din județul Galați și râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră