Ambasadorul SUA salută decizia CEDO în cazul Kovesi: „Această decizie reprezintă un semnal de alarmă”

05 Mai 2020 | scris de I.D.
Ambasadorul SUA salută decizia CEDO în cazul Kovesi: „Această decizie reprezintă un semnal de alarmă”

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, reacţionează la decizia CEDO în cazul Kovesi. Acesta se declară de acord cu preşedintele Iohannis şi afirmă că decizia CEDO este un semnal de alarmă cu privire la implicarea politicului în justiţie. Declaraţia ambasadorului vine însă la doar două luni după ce preşedintele Iohannis a numit politic şefii marilor parchete, în ciuda avizului negativ al CSM.

”Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis azi o decizie care subliniază din nou importanța deosebită a statului de drept într-o democrație. Fără posibilitatea de a apela la o justiție liberă și independentă nu există libertate sau proces democratic. Curtea a decis astăzi că Laura Codruța Kövesi a fost înlăturată pe nedrept de la conducerea DNA. Președintele Klaus Iohannis a salutat această decizie. Suntem de acord cu Președintele Iohannis că drepturile fundamentale ale d-nei Kövesi au fost încălcate și că accesul liber la justiție și libertatea de expresie sunt valori esențiale într-o societate democratică. Această decizie reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale. Statele Unite vor sprijini întotdeauna principiile democratice, drepturile fundamentale și statul de drept. Câștigătoare a titlului Femeia Curajoasă a anului 2014 acordat de Ambasada SUA, iar acum Procuror Șef European, d-na Kövesi ilustrează valorile curajului, justiției și onoarei. Astăzi o felicităm din nou. SUA vor continua să sprijine independența judecătorilor și a procurorilor în combaterea corupției folosind toate mijloacele aflate la dispoziție”, arată ambasadorul Statelor Unite.

Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA, anunță hotnews.ro.

Fosta șefă a DNA a contestat la CEDO, la începutul anului 2019, faptul că decizia de revocare a Curții Constituționale a fost luată deși deși nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu a avut posibilitatea de a se apăra și nici de a contesta decizia Curții Constituționale.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră