Ambasadorul Marii Britanii şi-a testat talentul de brutar la Sânsimion, în Harghita

11 Feb 2018 | scris de Istvan Deak
Ambasadorul Marii Britanii şi-a testat talentul de brutar la Sânsimion, în Harghita

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, unul dintre cei mai activi diplomaţi acreditaţi la Bucureşti pe reţelele de socializare, a postat pe Twitter o fotografie în care apare în postura de brutar. El notează, chiar, în comentariu, că şi-a testat talentul la producerea unui kurtoskalacs, în Sânsimion, judeţul Harghita.

Prezenţa ambasadorului la Sânsimion nu este întâmplătoare. Acolo tocmai a fost "înmormântată" iarna. Este un ritual vechi, pe care credincioşii romano-catolici încă îl păstrează. Tradiţia cere ca oamenii să îşi "ardă păcatele" înainte să înceapă Postul mare.

Carnavalul a avut şi oaspeţi importanţi. Printre ei, ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii, Belgiei și Ungariei.

 

 

Pentru a alunga duhurile rele și gerul aspru, harghitenii se costumează în tot soiul de personaje sau animale salbatice și defilează pe ulițele satelor, explică stiri.tvr.ro.

Hans Klemm, ambasadorul SUA în România: "Este un carnaval tradițional, eu nu sunt catolic, dar am petrecut mult timp în zone catolice - în regiunea Rinului din Germania, în Trinidad din Caraibe, unde se se organizează carnavaluri. Sunt bucuros să experimentez versiunea carnavalului din Harghita".

“E o sărbătoare frumoasă, costume frumoase, veselie (…) Am înțeles că palinca în acestă regiune a României este foarte specială", a apreciat ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.

 

 

Ambasadorii au băut pălincă și s-au prins în dans cu localnicii.

Carnavalul de la Sânsimion se încheie târziu, după miezul nopţii, după arderea fărşangului, a păpuşii ritualice care întruchipează toate păcatele omeneşti.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră