UPDATE. PSD spulberă adversarii. S-a încheiat şi votul în străinătate

11 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. PSD spulberă adversarii. S-a încheiat şi votul în străinătate

UPDATE

Votul românilor din străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților s-a încheiat luni dimineață, la ora 7,00, ora locală a României, odată cu închiderea ultimelor secții de votare din SUA și Canada, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Este vorba de secțiile din Los Angeles, San Francisco, Seattle, Portland, Sacramento, Las Vegas (SUA) și Vancouver (Canada).

Ca urmare a diferențelor de fus orar, votul s-a derulat în străinătate pe durata a 35 de ore și a decurs în condiții normale.

În total, în cele 417 secții de votare din străinătate au votat 106.038 de alegători, precizează MAE.

UPDATE

PSD a obținut la Senat 46,09% dintre voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminică, la nivel național, și la Camera Deputaților - 45,9%, în timp ce PNL a obținut la Senat - 20,26%, iar la Camera Deputaților - 19,88%, după procesarea a 99% dintre voturi,

Secțiile de votare de pe teritoriul României s-au închis duminică seara, la ora 21:00. Prezenţa la vot a fost de 39,49%.

La puţine minute de la încheierea votului, liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut un discurs din poziţia partidului care şi-a spulberat adeversarii, obţinând, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie la ieşirea de la urne, peste 40% dintre voturile exprimate.

Dragnea a avut chiar de la început un mesaj pentru partenerii străini, asigurându-i că România îşi va menţine angajamentele externe. El este convins că PSD va forma noul Guvern al României. Duminică, presa străină avertiza că o victorie a social-democraţilor ar putea submina lupta anticorupţie în ţară şi progresele făcute până acum în acest domeniu.

PSD a obținut 45,8 la sută din voturi la alegerile legislative din 2016, urmat de PNL cu 20,8 la sută din voturi, potrivit estimărilor exit-poll-ului IRES, realizat la comanda Digi24, pe baza datelor culese până la ora 20:00.

Reacţia PNL

Liderul PNL, Alina Gorghiu, a declarat, la rândul său, imediat după prezentarea primelor rezultate ale sondajelor la ieşirea de la urne, că aşteaptă "până dimineaţă un rezultat bun pentru PNL", fiind convinsă că intrarea PNL la guvernare încă se joacă.

Președintele USR, Nicușor Dan, afirmă că formațiunea pe care o reprezintă a înregistrat "o victorie incredibilă" la alegerile parlamentare, având în vedere că este un partid înființat în urmă cu 6 luni.

"Ziua alegerilor s-a încheiat. Este o victorie incredibilă pentru un partid care a luat naștere în urmă cu doar 6 luni. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au votat, celor care au strâns semnături, au donat pentru noi sau care au ieșit în stradă pentru USR. Tot ce ați făcut pentru noi cu atât entuziasm și cu atâta bună credință ne obligă. Reprezentanții noștri în Parlament au datoria să își țină promisiunile din campanie, iar noi, ca partid, să continuăm să creștem pe aceleași coordonate: integritate și competență. Mulțumesc!", a scris Nicușor Dan, duminică seară, pe Facebook.

PSD a avut consultanţi din Israel

PSD a beneficiat în această campanie electorală de ajutorul unei echipe de consultanţi politici din Israel.

Asaf Eisin, care a fost strategul campaniei electorale a liderului Partidului Muncii din Israel, Isaac Herzog, dar care a lucrat şi pentru lideri politici din Serbia, Sefi Shaked, care se află în spatele unora dintre cele mai inovatoare campanii israeliene, care a lucrat în trecut şi pentru Benjamin Netanyahu, Naftali Bennett şi partidul Shas, precum şi Moshe Klughaft, mai apropiat dreptei israeliene. Acestea sunt cele trei nume care s-au implicat în campania PSD. Lor li s-a adăugat Lior Chorev, care a mai lucrat pentru scurt timp, punctual, cu Eyal Arad, când acesta a surprins pe toată lumea venind să îl consilieze pe liderul Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudr.

Scena politică românească şi-a îndreptat atenţia, la un moment dat, şi spre echipele de campanie ale preşedinţilor americani, dar, dat fiind eşecul acestora pe plaiurile mioritice, soluţia a fost căutată tot în ograda cunoscută.

De-a lungul anilor, în campaniile electorale din România au fost implicate nume grele de pe piaţa consultanţei politice din Israel, unele controversate, altele nu, cum ar fi Tal Silberstein, Shimon Sheves, Ron Werber, Lior Chorev sau Eyal Arad. De departe, cea mai controversată prezenţă în România a fost cea a lui Eyal Arad, care, deşi era unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai premierului de atunci al Israelului, Ariel Sharon, a venit în România să lucreze pentru liderul Partidului România Mare, apreciat drept un extremist, în ciuda tuturor recomandărilor primite, de a renunţa la acest contract.

Pe de altă parte, Tal Silberstein şi Shimon Sheves sunt implicaţi într-un scandal privind retrocedări în România, alături de Prinţul Paul de România.

Cine va fi prim-ministru?

Întrebarea absolut normală acum este: cine va fi noul premier? Mai ales dacă ne amintim declaraţia liderului PSD, Liviu Dragnea, de la începutul lui noiembrie, potrivit căreia PSD are premierul pregătit.

"Este pregătit. Este un domn. Este un domn care arată bine", a spus Dragnea, ca răspuns la o întrebare adresată de România TV.

CITIŢI ŞI:

Presa internaţională avertizează că o victorie PSD poate anula progresele făcute în lupta anticorupţie

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră