Meteorologii dau VERDICTUL pentru trei luni: cum va fi vremea de CRĂCIUN ŞI REVELION

25 Oct 2016 | scris de Mara Răducanu
Meteorologii dau VERDICTUL pentru trei luni: cum va fi vremea de CRĂCIUN ŞI REVELION

 

NOIEMBRIE. Astfel, în luna noiembrie, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de norma in cea mai mare parte a tarii, posibil mai ridicate, local, in sud si sud-est. Cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de norma in sud-estul si local in sudul tarii, iar in restul teritoriului vor fi in general excedentare, potrivit RTV. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei şi Moldovei (între 0 şi 5 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, respectiv între 5 şi 8 grade Celsius, potrivit ANM. 

DECEMBRIE. Temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de norma in cea mai mare parte a tarii, posibil mai ridicate, local, in sud si sud-est. Precipitatiile lunare vor fi in general peste normele climatologice, exceptand local estul, nordul si vestul tarii, unde acestea vor fi apropiate de medii. Potrivit ANM, în decembrie, temperaturile medii lunare vor fi în general apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului. Media valorilor termice pentru luna decembrie se situează la -0,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 şi 0 grade Celsius, în Transilvania şi Moldova, între -2 şi 0 grade Celsius în Maramureş, respectiv între 0 şi 3 grade Celsius, în Dobrogea.

IANUARIE. Temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei in cea mai mare parte a teritoriului, exceptand, local, regiunile nordice, nord-vestice si centrale, unde acestea se pot situa sub media climatologica. Cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de norme in est si sud-est si se vor situa, in general, peste normele climatologice in restul tarii. Pe de altă parte, precipitaţiile lunare se vor situa peste normele climatologice, cu excepţia estului, nordului şi vestului ţării, unde acestea vor apropiate de medie, stabilită prin măsurători de specialitate, la 44,8 l/mp. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 92 l/mp, în Oltenia la 87 l/mp, iar în Banat şi Crişana la 70 l/mp. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 20 şi 40 l/mp. Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră