Mihai-Răzvan Ungureanu a demisionat din funcţia de şef al SIE

26 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Mihai-Răzvan Ungureanu a demisionat din funcţia de şef al SIE

Şeful Serviciului de Informaţii Externe (SIE), fost ministru de Externe şi premier, Mihai-Răzvan Ungureanu, a demisionat luni din funcţie.

"Confirm demisia din funcție. Demisia a ajuns la Administrația Prezidențială", a declarat luni pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Zvonuri despre posibile neînţelegeri între preşedintele Klaus Iohannis şi şeful SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu, au circulat cu insistenţă încă de acum câteva luni, dar în ultimul timp acestea dispăruseră din peisajul politicii româneşti.

De la Administraţia Prezidenţială aflăm că preşedintele Iohannis a acceptat demisia şefului SIE şi că în perioada următoare conducerea institutuţiei se va afla generalul Silviu Predoiu.

"Administrația Prezidențială a primit la Cabinetul președintelui României demisia directorului SIE, dl Mihai-Răzvan Ungureanu. Președintele Klaus Iohannis a acceptat demisia, conducerea SIE urmând să fie asigurată în perioada următoare de dl general Silviu Predoiu", anunță Președinția, într-un comunicat transmis AGERPRES.

UPDATE

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a comentat demisia lui Mihai-Răzvan Ungureanu de la şefia SIA, afirmând că speră ca aceasta să nu facă parte dintr-un război politic subteran.
„Am luat act din presă de demisia Directorului SIE. O demisie e o demisie și nu o comentez! Sper ca acest act să nu facă parte dintr-un război politic subteran. E foarte important ca serviciile de informații să nu fie implicate în lupta politică!
Opinia publică din România trebuie să știe care au fost motivele reale care au dus la această demisie din partea domnlui Mihai-Răzvan Ungureanu. Dacă au fost motive strict personale, atunci e în regulă, dar dacă au fost alte motive, care țin de buna funcționare a acestui serviciu atunci Comisia de control a SIE ar trebui să fie informată, pentru că e vorba de o instituție importantă a statului”, notează Liviu Dragnea în pagina sa de Facebook.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că Mihai-Răzvan Ungureanu a menționat motive personale pentru demisia de la șefia SIE, adăugând că va face o nouă propunere pentru conducerea serviciului, cel mai probabil, după alegerile parlamentare.

"Înțeleg că are o situație medicală care nu i-a permis să vină personal la Cotroceni. Vom lămuri urgent imediat ce se face bine această situație", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, potrivit AGERPRES.

Iohannis a precizat că a colaborat foarte bine cu Ungureanu. "Această zonă a spionilor întotdeauna este foarte interesantă și este tărâmul unor povești interminabile. Nu, am lucrat foarte bine cu domnul Ungureanu. Vă amintiți că eu l-am propus la conducerea SIE. Acum, din motive pe care probabil o să le aflu și eu când vom avea ocazia să discutăm în liniște aceste lucruri, dar nu au fost astfel de situații care au dus la această situație", a spus președintele Iohannis, întrebat dacă a existat vreun conflict între el și Ungureanu așa cum s-a speculat în presă.

Șeful statului a afirmat că încă nu s-a gândit la un succesor al lui Ungureanu. "Avem destul timp până după alegeri", a adăugat Iohannis.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis președinților celor două Camere ale Parlamentului să ia act de demisia lui Mihai-Răzvan Ungureanu și să declare funcția de director al SIE vacantă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră