EurActiv.com: SUA au început transferul de arme nucleare din Turcia în România! Reacția MAE

18 Aug 2016 | scris de Veronica Micu
EurActiv.com: SUA au început transferul de arme nucleare din Turcia în România! Reacția MAE

"Este foarte dificil să transporți peste 20 de focoase nucleare", a declarat una dintre surse sub protecția anonimatului.

Potrivit unui raport al Simson Center, circa 50 de arme nucleare americane au fost staţionate la baza militară turcă de la Incirlik după Războiul Rece.

Pe aceeași temă: Ponta: Știrea dată de EurActiv este falsă și poate afecta grav siguranța națională a României!

În timpul loviturii de stat eşuate, controlul executivului turc asupra bazei aeriane de la Incirlik a dispărut, iar autorităţile turce au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze.

Siguranța acestui arsenal, aflat la 110 kilometri de Siria, a fost pusă sub semnul întrebării de mai multă vreme, însă puciul ratat din 15 iulie din Turcia a relansat temerile pe această temă.

„Este imposibil de știut dacă Statele Unite ar fi putut menține controlul asupra armelor în caz de război civil prelungit în Turcia", consideră în raportul său grupul de reflecție apolitic Simson Center.

O altă sursă a afirmat că relațiile dintre SUA și Ankara au devenit atât de tensionate, după puciul eșuat, încât oficialii de la Washington nu mai au încredere să lase armele nucleare pe teritoriul Turciei. Aceeași sursă susține că bombele sunt mutate la baza de la Deveselu, din România.

Portalul EurActiv.com scrie că a luat legătura cu reprezentanții ministerului Afacerilor externe din România, aceștia negând cu fermitate informația.

"Ca răspuns faţă de cererea dvs, MAE respinge ferm aceste informaţii la care faceţi referire", se arată în răspunsul primit de jurnaliştii EurActiv.com.

Decizia SUA de a aduce armele nucleare în România ar putea să creeze noi tensiuni cu Rusia, care a condamnat de la bun început prezența americanilor și a trupelor NATO în partea de est a Europei.

Sursa foto: Amanda Slater/Flickr

UPDATE

Departamentul Apararii din SUA a precizat joi, la solicitarea agentiei Mediafax privind presupusul transfer al armelor nucleare din Turcia in Romania, ca politica SUA este sa nu confirme sau sa infirme prezenta sau absenta armelor in niciun loc, din motive de securitate.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră