Românul despre alegerea lui Trump. Între "adio visul american?" și "al treilea război mondial“

09 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
Românul despre alegerea lui Trump. Între

 

Între timp, pentru muritorii de rând,  tramvaiul 41 merge pe aceeaşi şină, canalizările te inundă la prima ploaie, iar politicienii noştri fac ce ştiu ei mai bine: se luptă pentru ciolan. România este tot aici, cu aceleaşi întrebări şi cu aceleaşi dileme. Ce cred însă bucureştenii şi cum văd ei înscăunarea lui Trump? Reporterii site-ul www.miscareaderezistena.ro au luat pulsul, din teren. Să fie adio visul american sau să fie Trump Speranţa spre mai bine? Iată ce spun oamenii. Aveţi legătura în Piaţa Băneasa!  

 „Nu mi se pare un om sănătos mintal“

Şi aici suntem tot pe politică. Vestea că Trump a ajuns la şefia Americii este subiectul zilei şi în Piaţa Băneasa. Se discută. Nu pe contre mari, însă întrebarea ce va face miliardarul excentric la Casa Albă este pe buzele oamenilor. Nea Câmpeanu are nişte flori de-ţi iau ochii. Nu ne apropiem bine că omul se repede să-şi prezinte marfa. Îi explic că astăzi suntem despre Donald Trump. Îl întreb ce părere are despre votul americanilor şi el dacă crede că noul preşedinte al Statelor Unite e omul potrivit la locul potrivit.  „Nu l-aş vota. Că va porni al treilea război mondial. Într-o noapte în Orientul Mijlociu. Nu mi se pare un om sănătos mintal (...) Va fi mai greu să ajungem în America. Va face zid, aşa cum a zis cu mexicanii... Adio visul la viaţă în toată lumea. Va porni al treilea Război Mondial“, ne spune franc şi extrem de hotărât interlocutorul nostru.  

flori 2

 Alţii, îmi pun scurt că nu-i interesează subiectul, însă mărturisesc că au sentimentul că nu o să fie mai bine.  „Sunt pe dinafară, nu mă interesează asta. Nu o să fie bine. În general pentru toate tarile. Era mai bine cu Hilary, eu nu l-aş  fi votat“.  

„Nu aş fi pus ştampila pe el pentru că este un fel de Vadim al nostru“

Domnul Laurenţiu ne vede şi se arată doritor să stăm la taclale. „Nu îmi faceţi poză, că sunt urât“, ne spune zâmbind. Este un om extrem de bine informat. Ne justifică de ce nu ar fi pus niciodată ştampila pe Donald Trump.

„Nu aş fi pus ştampila pe el pentru că este un fel de Vadim al nostru, la modul foarte serios. Este extremist şi s-ar putea să se răsfrângă asupra noastră toate repercursiunile astea şi voturile astea inconştiente pe care le-a dat poporul american. Sigur spunem adio visului american... Pentru că a promis că democraţia va fi dărâmată de el, în conceptul lui. Va face zid, tot felul de inepţii din astea debitează. E greu sa jigneşti, dar eu cred ca nu era o persoană indicată mai ales pentru secolul asta la cârma celui mai mare stat din lume, cel care conduce de fapt lumea“.

Iată ce răspunde nea Laurenţiu la întrebarea de ce domnule l-au votat tutuşi americanii pe Trump? Şi aici are nişte justificări:„au votat aşa pentru că s-au săturat de emigranti, de fel şi fel de atentate, prea multă libertate pe care au dat-o  musulmanilor,  religiei musulmare, atentate cu bombe...  Atunci în disperarea lor l-au ales pe ăsta. În rest, extremismul, e clar.. Şi noi,  când a fost cu Iliescu şi cu Vadim.. Atunci a ieşit Iliescu, dar era foarte probabil să iasă Vadim Tudor care tot asa povestea şi el că  primul lucru: va face puşcării“, ne mai spune interlocutorul nostru. 

Rămâne totuşi optimist în ceea ce-l priveşte pe cel mai puternic om al planetei: „Eu cred că una spune în campanie, a aruncat cu multe cuvinte, mai mult din burtă pentru a fi ales, să vedem ce va face. Va fi pe pace. Credeţi că, dacă  ieşea Vadim la noi făcea război? În curând se dă el pe brazdă“, concluzionează  Laurenţiu Stroe.  Îi mulţumim pentru amabilitatea de a despica împreună, puţin din firul alegerii lui Donald Trump, şi îl lăsăm să-şi vadă de vânzare. 

Donald Trump: un comunist, nu dictator...

Mă îndrept spre un interlocutor mai tânăr. E la curent cu informaţia zilei, însă mărturiseşte că nu ar fi pus niciodată ştampila pe Donald Trump: „Nu mă încântă deloc. Mi se pare un comunist, un dictator. Va fi pe interes, pe bani. Interesul tuturor ar fi să fie pe pace. Nu se poate schimba nimic, s-a plecat pe un drum, pe drumul ăsta se va continua“.

trump 2

Tinerii, mai pe pace cu Trump şi cu politica: 

Părăsim incinta Băneasa şi ajungem undeva prin zona unor mall-urilor. Aici, mai linişte. Mai pe relaxare şi mai pe pace. Oamenii sunt mai degrabă cu gândurile la sărbătorile de iarnă şi nu la victoria lui Donald Trump. Mă îndrept spre un grup de tineri. Nu pare să-i intereseze subiectul Trump, însă zic că nu strică o încercare. Nu e rău să vedem cum priveşte noua generaţie ceea ce se întâmplă în cel mai puternic stat din lume. Îmi tranşează din start răspunsul: „Mă doare undeva de Donald Trump. Aici suntem în România...“. Ce să faci? N-ai ce să faci...

hot dog

Un alt amic intră în discuţie. Pare mai interesat de subiect:„Eu zic ca o sa iasă mare scandal în America pentru că omul a adus o politică rasistă. Pe noi nu o sa ne afecteze prea mult, dar el aşa o să fie mereu. Eu aş pleca în America, dar nu mai mult de două luni. Orice aş face tot acasă o să mă întorc mereu, asta e politica mea. Eu unul nu l-aş vota“, îmi spune Emil. 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră