Avertisment: Fenomenul El Niño revine mult mai devastator, cu impact global

12 Mai 2015
Avertisment: Fenomenul El Niño revine mult mai devastator, cu impact global
Oamenii de ştiinţă australieni prognozează un fenomen meteo El Nino „substanţial” pentru 2015, cu potenţial mortal şi fenomene meteo extreme costisitoare, după ce acesta şi-a făcut oficial debutul în Pacificul tropical, scrie The Manila Times.

El Niño era aşteptat anul trecut când s-a doborât recordul de temperatură, anul 2014 fiind cel mai cald înregistrat în ultimul secol. Biroul australian de meteorologie susţine că, din moment ce astfel de praguri nu au fost atinse până acum, este de aşteptat un eveniment major.

Agenţia japoneză de meteorologie a confirmat, de asemenea, fenomenul care a început în Pacificul tropical şi prognozează că acesta va continua până la sfârşitului acestui an.
"Există întotdeauna un pic de îndoială, atunci când vine vorba de previziuni de intensitate, dar dincolo de modele, în ansamblu, suntem de părere că va fi un El Niño substanțial", a declarat David Jones, de la biroul de informații meteo. „Cu siguranţă, modele nu prevăd un fenomen slab, ci unul de la moderat la puternic. Deci nu este un El Nino slab sau aproape inexistent cum am observat anul trecut”, a mai spus el.

Fenomenul El Nino, asociat cu seceta din Australia, poate produce pagube fermierilor şi pe pieţe agricole, lovind economiile dependente de agricultură.
Ultimul fenomen El Nino, de acum 5 ani, a avut un impact major, aducând ploi musonice în sud-estul Asiei, secetă în Australia, Filipine şi Ecuador, viscole în SUA, valuri de caniculă în Brazilia şi inundaţii catastrofale în Mexic.

La începutul acestui an, oficiali din SUA au anunţat că mult aşteptatul El Nino a sosit, dar Administraţia Naţională a Oceanelor l-a catalogat drept “slab”. Specialiştii australieni spun însă că modelele arată că este de aşteptat ca fenomenul să crească în intensitate în luna septembrie şi să aibă impact global. Jones a explicat că modelul din acest an indică condiţii de secetă în Indonezia, Papua Noua Guinee şi în unele zone din sud-estul Asiei.

Neil Plummer, de la Serviciul australian de informare meteo, spune însă că fiecare El Nino este diferit şi asta se ştie deoarece unii ani precum 1972, 1982 şi 1994 se încadrează în stereotip: secetă severă, temperaturi caniculare, incendii de pădure. „ Dar fiecare fenomen El Nino are particularităţile lui”, a conchis Plummer.
 

Alte stiri din Vremea

Ultima oră