Alertă mondială privind schimbările climatice

08 Apr 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Alertă mondială privind schimbările climatice

Consiliul ONU pentru Clima Globală a avertizat că oamenii și mediul sunt deja afectați de încălzirea Planetei. Fenomenul va avea consecințe și mai dramatice dacă Omenirea nu se va înfrâna mai mult decât a făcut-o până acum.

Ghețarii și-au restrâns suprafața și volumul. Flora și fauna marină, dar și cele din apele dulci sau de pe uscat, și-au modificat arealele. 

Multe plante și-au modificat perioada de vegetație. Unele specii sunt pe cale de dispariție. 

Dacă temperatura globală crește cu două grade Celsius, riscurile pentru om și planetă sporesc. „Nu putem polua mai departe, convinşi că ne adaptăm şi gata; aşa ceva nu e posibil” a avertizat Kaisa Kosonen, reprezentata organizației Greenpeace, potrivit EFE. 

Alimentaţia, în pericol

Producția de plante de uz alimentar a scăzut cu 1% anual, pe fondul creșterii semnificative a populației. Ridicarea temperaturii planetei ar reduce substanţial şansa remedierii situației. 

Un alt subiect alarmant este sporirea masivă a migraţiei populaţiilor din zonele în care s-ar deteriora masiv condițiile climatice. 

În prezent, aproximativ 800 de milioane de oameni sunt dependenți de ploaie pentru a-și putea cultiva hrana. 

Restrângerea zonelor exploatate pentru uz alimentar va contribui la creșterea prețurilor – situaţie care ar apărea și din cauza fenomenelor meteorologice extreme. 

Dacă, într-o primă fază, ar urma să fie afectate doar țările în curs de dezvoltare, fenomenul se va extinde și asupra statelor industrializate. 

"În trecut s-a crezut că involuţiile din anumite zone pot fi compensate prin creşterile înregistrate în altele", a subliniat Tim Gore, de la organizația umanitară britanică Oxfam. "Între timp, a devenit clar: schimbările climatice au afectat global producţia de grâu şi porumb”. 

Unele regiuni situate la latitudini înalte ar putea beneficia de aceste efecte pentru că ar dispune de mai multe terenuri pentru culturi în urma dezghețului. 

Alte zone ar fi prejudiciate de secetă și de alte condiții climatice extreme.  

Creșterea temperaturilor cu un singur grad Celsius în regiuni temperate precum America de Nord sau Europa ar provoca diminuări ale principalelor culturi din aceste zone - grâu, orez și porumb. 

Previzibila penurie alimentară și creșterea subsecventă a prețurilor „ar mări în mod indirect” riscul de conflicte violente între țări sau între comunități, de proteste și de alte forme de instabilitate socială provocate de sărăcie.  

Retragerea SUA din Acordul pentru climă de la Paris are consecințe

Retragerea Statelor Unite din Acordul pentru Climă de la Paris, în 2017, ar putea duce la o creştere suplimentară a temperaturii cu 0,3 grade Celsius. 

Acordul de la Paris, semnat de SUA şi alte 187 de ţări, este menit să menţină creşterea temperaturii globale „mult sub” 2 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial. Doar Siria şi Niacaragua nu au semnat acordul.

Liderul de la Casa Albă și-a atras critici din partea comunităţii internaţionale şi a unor companii importante după ce aa anunţat că SUA se retrag din Acordul de la Paris. 

„Nu vrem ca alţi lideri şi alte ţări să mai râdă de noi. Şi nu o vor mai face” a afirmat Donald Trump. „Aceleaşi ţări care ne cer să rămânem în Acord sunt ţările care au costat împreună America mii de miliarde de dolari prin practici comerciale dure şi, în multe cazuri, prin contribuţii laxe la alianţia noastră militară crucială” a adăugat, preluat de  Reuters.

Pe de altă parte, fostul şef al diplomaţiei americane a promis că Statele Unite vor continua să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. 

După ce Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din Acordul climatic încheiat la Paris, Rex Tillerson a încercat să tempereze reacţiile de nemulţumire exprimate de liderii celorlalte țări semnatare. 

„Cred că este important ca toată lumea să recunoască faptul că Statele Unite au un bilanţ extraordinar în termeni de reducere a propriilor noastre emisii de gaze cu efect de seră. Este ceva de care putem fi mândri”. „Acest lucru a fost făcut fără Acordul de la Paris. Nu cred că ne vom modifica eforturile pentru reducerea acestor emisii în viitor”. 

Statele Unite sunt al doilea poluator al planetei, cu 18% din totatul noxelor emise. Cel mai mare poluator, China, anunţase anterior declaraţiei de la Washington că va continua lupta cu schimbările climatice. 

Donald Trump a telefonat personal la Londra, Berlin, Paris şi Ottawa pentru a-şi explica decizia. Franţa, Germania şi Italia au dat o declaraţie comună, anunţâmd că nu vor exista noi negocieri ale Acordului de mediu. 

„Decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul de la Paris privind Clima este mai mult decât regretabilă şi încerc să mă exprim într-un mod cât mai rezervat când spun aceste lucruri. Avem nevoie de Acordul de la Paris, pentru a ne proteja. Nimic nu poate şi nu ne va opri!”, a afurmat cancelarul german, Angela Merkel, potrivit Deutsche Welle. 

„Indiferent unde trăim, indiferent cine suntem, împărtăşim aceeaşi responsabilitate. Să facem planeta noastră măreaţă din nou”, a declarat președintelui francez Emmanuel Macron, preluat de AFP.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat că Statele Unite ale Americii nu ar fi trebuit să se retragă din Acordul de la Paris. Spre deosebire de Angela Merkel sau de Emmanuel Macron, liderul de la Kremlin a evitat să-l critice deschis pe omologul său american, Donald Trump. 

„Preşedintele Obama a luat o anumită decizie, dar poate că actualul preşedinte crede că nu a fost gândită suficient de atent, poate el crede că nu sunt suficiente resurse în acest sens. Toate aceste lucruri trebuie cântărite bine. În opinia mea, nu era neapărat nevoie să se retragă din acordul de la Paris, pentru că acesta este mai mult unul de tip cadru”, a afirmat Vladimir Putin.

Alte stiri din Vremea

Ultima oră