La Green Hours: Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990

12 Iun 2015
La Green Hours: Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990
Duminică, 14 iunie, Teatrul Luni prezintă spectacolul „Capete înfierbântate”. Acesta are loc la 25 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990 şi 5 ani de la premiera piesei. Green Hours ne invită să dezbatem şi să analizăm împreună implicaţiile violenţelor din 13-15 iunie 1990, în contextul schimbărilor social-politice din ultimii ani. În zilele de 13-15 iunie 1990, în Bucureşti au avut loc o serie de evenimente violente şi represive, cunoscute sub numele de „Mineriadă".

Pentru a opri presupusele manifestaţii violente ale protestatarilor anti-regim, conducerea politică a ţării a chemat în ajutor mineri din Valea Jiului şi grupuri de muncitori de la fabricile din Bucureşti. Aceste forţe au fost mobilizate prin implicarea masivă a poliţiei şi a serviciilor secrete. Au fost brutalizate şi rănite numeroase persoane, unele fără legătură cu protestele anti-regim. Au fost sechestrate câteva sute de persoane în unităţi militare, unde au fost torturate şi bătute. Deşi la Bucureşti au ajuns mai puţin de un sfert dintre minerii activi în anul 1990 în Valea Jiului, toate aceste violenţe au afectat decisiv percepţia generală asupra comunităţilor minereşti şi a întregii zone.

Spectacolul “Capete înfierbântate”, şi-a propus să cerceteze discursul public, contextul şi istoriile mai puţin cunoscute ale „mineriadei". Spectacolul reactivează în conștiința publică un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicați în evenimente. Adevărul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii și imposibil de redus la o unică perspectivă. La spectacolul de duminică nu se fumează în sală.


 


 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră