“Calul alb”, scurtă istorie a urii, la Muzeul Național de Artă Contemporană

20 Feb 2018 | scris de Alex Revenco
“Calul alb”, scurtă istorie a urii, la Muzeul Național de Artă Contemporană

Joi, 22 februarie, de la la ora 20.00, la MNAC Bucureşti (Strada Izvor 2-4) are loc spectacolul “Calul alb”, scurtă istorie a urii (2017-1944), de Ioana Păun, cu Ilinca Manolache, după un scenariu de Smaranda Nicolau, investigația Laura Ștefănuț, muzică live Diana Miron.

În 2016, o jurnalistă TV plină de zel și dornică de afirmare investighează un proces istoric: condamnarea torționarului Ioan Ficior. Cu 60 de ani înainte, Ioan Ficior, un tânăr comunist zelos, conduce lagărul de muncă Periprava unde 100 de oameni vor muri din cauza tratamentelor inumane aplicate. Se spune că primea prizonierii pe un cal alb și îi teroriza sărind cu calul peste ei. Cu alți 20 de ani înainte, în anii ‘40, un foarte tânăr baron ungur omoară un țăran român în fața fratelui acestuia, Ioan Ficior.

Spectacolul are 75 de minute şi a fost realizat cu susținerea și suportul AFCN, MNAC, Miliția Spirituală, Scena9.  “Calul alb”, scurtă istorie a urii, a fost ivitat la festivaluri de teatru și performance precum Temps D'Images, One World Romania, Pledez pentru Tineri - TT Piatra Neamt, Maratonul Teatrului Independent - unde Diana Miron a câștigat premiul special.

„Te-ntoarce pe dos și cu capu-n jos, ca o centrifugă.” (Andra Matzal, Scena9)

„Calul Alb nu poate fi cuprins și așezat într-o pagină, el trebuie văzut și, mai ales, simțit.” (Alexandra Pascu, B-Critic)

„Ce e important la Calul Alb este faptul că te pune pe gînduri.” (Oana Stoica, Dilema Veche)

„Exact îndrăzneala de a vorbi în alte nuanțe despre un subiect instalat discursiv în zona adevărurilor absolute îl face o ‘lectură’ obligatorie.” (Iulia Popovici, Observator Cultural)

„Calul Alb face exerciții de morală, dreptate și conștiință. Este o activitate, dincolo de cercetarea istorică, care te debusolează fiindcă, spre deosebire de alte spectacole și filme care îți spun ce e bine și ce e rău, te lasă să te răzgândești constant, iar și iar și iar.” (Ioana Păun, interviu NOIZZ.ro)

„Nu se dorește să intri în tabăra nimănui pentru ca nu există, cu adevărat, tabere. Și cameleonul Manolache face tot ce îi stă în putere să ilustreze asta pe parcursul spectacolului schimbându-se din personaj în personaj, trecând dintr-o 'tabără' în alta, ținând discursuri, dansând, urlând, aproape înecându-se.” (Marina Oprea, Revista ARTA)

Credit foto cover: Andra Salaoru / Temps D'Images

Biletele sunt 17 lei, disponibile pe  https://eventbook.ro/theater/bilete-calulalb-mnac dar şi la intrare în seara evenimentului.

Alte stiri din Teatru

Ultima oră