A murit actrița Eugenia Bosânceanu

27 Dec 2018 | scris de M.C.
A murit actrița Eugenia Bosânceanu

Actriţa Eugenia Bosânceanu a încetat din viaţă la vârsta de 93 de ani, în Ajun de Crăciun – a informat joi Uniunea Teatrală din România (UNITER). 

Eugenia Bosânceanu a avut numeroase roluri în teatru şi film, a jucat în filmele unora dintre cei mai importanţi regizori români, de la Sergiu Nicolaescu la Cristian Mungiu.

Actriţa de teatru şi film Eugenia Bosânceanu a fost înmormântată miercuri, la prânz, la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti.

Eugenia Bosânceanu şi-a început cariera artistică înainte de a termina facultatea - în anul al doilea, ca urmare a unui examen. Alexandru Finţi, directorul Teatrului Armatei a angajat-o fără să clipească.

După şapte ani de teatru, în 1957, actriţa a debutat în cinema cu un mic rol în "Ciulinii Bărăganului", o ecranizare după romanul omonim al lui Panait Istrati, o coproducţie româno-franceză coregizată de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis, selecţionată în competiţia Festivalului de la Cannes.

După un rol în primul lungmetraj de ficţiune al lui Mircea Săucan, "Când primăvara e fierbinte" (1960), Eugenia Bosânceanu a colaborat la o nouă coproducţie româno-franceză - şi tot o ecranizare după Panait Istrati -, "Codin" (1963), în regia elveţianului Henri Colpi.

A urmat un rol în ultimul film realizat de Victor Iliu, "Comoara din Vadul Vechi" (1964), ocazie cu care l-a cunoscut pe Lucian Pintilie, pe atunci debutant în cinema ca asistent de regie şi care avea să-i ofere, în timp, roluri în două dintre filmele sale seminale - "Duminică la ora 6" (1966) şi "Balanţa" (1992).

A interpretat apoi roluri în aproape 50 de filme, printre care: „Răscoala”, „Baltagul”, „Pe aici nu se trece” sau, mai nou, „Balanţa”, „4 luni, 3 săptămâni şi două zile” şi „Occident”.

Pentru cariera sa impresionantă, actriţa Eugenia Bosânceanu a fost omagiată în 2015 cu premiul Gopo pentru întreaga activitate.

Alte stiri din Teatru

Ultima oră