A murit actorul Damian Crâşmaru

11 Iul 2019 | scris de Bianca Maria Drug
A murit actorul Damian Crâşmaru

Colectivul Teatrului Naţional din Bucureşti anunţă moartea marelui actor şi om de teatru Damian Crâşmaru. Anunţul a fost postat în pagina de Facebook a TNB.

 

"Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Național din București se despart astăzi de marele actor și om de teatru DAMIAN CRÂȘMARU (1931 - 2019).
Un actor cu o forță deosebită, cu o prezență impunătoare și cu un talent șlefuit de mari nume ale scenei, precum George Timică și Ion Finteșteanu, Damian Crâșmaru a debutat pe prima scenă a țării în 1953 și de atunci a rămas profund legat de ea.
Alături de Doamna sa, marea actriță Carmen Stănescu, de care din păcate ne-am despărțit de curând, ne-a încântat serile pe scena TNB în spectacole memorabile. 
Va rămâne în sufletele și inimile noastre cu numeroase roluri remarcabile, cu vocea sa inconfundabilă și cu noblețea și discreția sa.
Dumnezeu să îl aibă în pază!", se arată în postare.

Actorul Damian Crâşmaru s-a născut la 02 iunie 1931, in Ploieşti.

A absolvit ca sef de promoţie Institutul de Teatru din Bucuresti in 1953, la clasa profesorilor George Timică şi Ion Finteşteanu. A debutat pe scena cu rolul principal din spectacolul ,,Tartuffe’’ de Molière, in regia lui Ion Fintesteanu, in 1952, potrivit http://biografii.famouswhy.ro/damian_crasmaru.

De la absolvire joacă pe scena Teatrului Naţional din capitală. A interpretat roluri ca Othello - „Othello” de William Shakespeare, Leandre - „Doctor fără voie” de J.B.P. Molière, Sebastian - „Furtuna” de William Shakespeare, Alexandr - „Cei din urmă” de Maxim Gorki, Mortimer - „Maria Stuart” de Friedrich Schiller, Don Felix - „Castiliana” de Lope de Vega, Cyrano - „Cyrano de Bergerac” de Edmond Rostand, Tiresias - 

„Infernalul mecanism” de Jean Cocteau, Ulise – „Ifigenia” de Mircea Eliade, Nae Girimea - „D`ale carnavalului” de I.L. Caragiale, A.P. Cehov - „Domnul Cehov e îndrăgostit” de Adameck Anee Habeck, George - „Părinţii teribili” de Jean Cocteau, Ernest - „Locomotiva” de Andrè Roussin, Bernard Shaw - „Dragă mincinosule” de Jerome Kilty, Cebutikin - „Maşinăria Cehov” de Matei Vişniec, Gaston - „Egoistul” de Jean Anouilh, Martino - „Patimile Sfântului Tommaso D`Aquino” de Alex Mihai Stoenescu, Boss Finley - „Dulcea pasăre a tinereţii” de Tennessee Williams, etc.

A fost societar al Teatrului Naţional. A fost căsătorit cu actriţa Carmen Stanescu.

A jucat puţin in filme, a apărut in ,,Pepe şi Fifi”, regia Dan Piţa, 1994, „Încrederea”, regia Tudor Mărăscu, 1984.

A regizat spectacole prezentate de Asociaţia culturala Ind Art, in 2009 a regizat spectacolul „Atelier de teatru” , produs de Teatrul “EU si UE”, a primit premiile Nicolae Băltăţeanu la Gala Premiilor Păcală- 2007, Premiul de simpatie–UNITER şi SIVECO- 2003.

 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră