Silviu Biriș a învățat să mănânce teatru pe pâine de la meșterul Radu Beligan

26 Aug 2016 | scris de Loreta Popa
Silviu Biriș a învățat să mănânce teatru pe pâine de la meșterul Radu Beligan

În ziua de astăzi un actor trebuie să facă față unui program încărcat. Ca să fii în permanenta atenție a publicului trebuie să ieși în față, iar uneori acest lucru tulbură viața personală. Silviu Biriș are ba repetiţii, ba spectacole, ba evenimente, e când pe un drum de ţară, când pe autostradă. Greu să găsești cinci minute măcar și să stai de vorbă cu el. Aflând că a primit din partea conducerii Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO Nicolae Bălcescu vestea că stagiunea 2016-2017 cuprinde nu numai această ultimă atingere benefică a regizorului Radu Beligan, dar și altele, nou propuse, și care deja au avut parte de o vizionare, actorul a decis să o împărtășească la rându-i cu fanii și spectatorii lui. ”E dificil să găsești înțelegere pentru actul cultural în multe așezăminte culturale astăzi. De aceea faptul că ni s-a propus să mai rămânem ne-a bucurat pe noi, cei care facem parte din distribuția de la ”Nimeni nu-i perfect”, respectiv Andreea Șofron, Eugen Cristea, Florentina Țilea și Rodica Ionescu. Am avut și o vizionare pentru un nou proiect teatral și am descoperit cu bucurie că este dorit și sprijinit. De fapt, noi, actorii avem nevoie doar de un umăr de sprijin și de o măruntă încurajare”, mărturisește actorul.

Pierderea reprezentată de dispariția maestrului Radu Beligan a zguduit puțin lumea artistică, iar Silviu Biriș nu a fost ocolit de tristețea plecării celui care i-a fost mentor. Meșterul Radu Beligan i-a spus cu multă vreme în urmă că aşteaptă ocazia să-i încredinţeze un rol într-un spectacol. S-a ivit această ocazie, au profitat amândoi de ea şi a ieşit spectacolul „Nimeni nu-i perfect". Povestea pe care o spune piesa nu este nouă, dar ea are șansa unor elemente atent drămuite de maestrul Radu Beligan, ”alchimist”-regizor. Simon Williams, actor englez care și-a asumat și rolul de dramaturg, merge pe linia clasică a comediei, cu replici savuroase, dar și cu personaje credibile, simplu construite. Radu Beligan face parte din vechea gardă a teatrului românesc și știe la ce răspunde publicul și cât de tare își dorește să se regăsească în povestea de pe scenă. „Textul, aşa cum l-a tradus Mona Radu, este unul spumos şi ofertant pentru actori. Reuşeşte să surprindă în două ore de spectacol sufletul omenesc în cele mai sensibile ipostaze. Un bărbat divorţat care nu mai speră să se îndrăgostească, dar dintr-o dată, îşi întâlneşte jumătatea în cel mai bizar mod cu putinţă. Cu maestrul Beligan am avut o comunicare dincolo de cuvinte, telepatică. În primul rând, a avut mare răbdare cu mine, a fost indulgent, generos. Erau indicaţii pe care meşterul mi le dădea, iar eu mă îndoiam de ele pentru că nu le intuiam. Ei bine, acestea au funcţionat în seara premierei. Încă o dată, mi-am dat seama că harul şi experienţa lui Radu Beligan nu dau greş. În meseria noastră, despre un asemenea om se spune că mănâncă teatru pe pâine. De la meșter am învățat să mănânc și eu teatru pe pâine”, afirmă Silviu Biriș.

Silviu Biriș este și rămâne un optimist. ”După un moment nefericit, a doua zi încerc să mă remontez. În meseria noastră ne hrănim cu aplauze, cu lucruri efemere, un orgoliu de artist mai mic sau mai mare. În privința copiilor mei, îmi doresc pentru ei să fie oameni, în adevăratul sens al cuvântului. Cred că noi de oameni adevăraţi avem nevoie pentru a salva societatea asta fără de busolă. De aceea nu m-am implicat niciodată în proiecte de care nu am habar. De aceea nu contenesc să amintesc de meșterul Beligan. Mi-a arătat generozitate şi încredere. M-a distribuit în mai multe spectacole, sub bagheta lui regizorală. Am învăţat de la dânsul sau, cum se spune la noi în meserie, am furat meserie cât se poate. Atât disciplina, cât și un fel de discernământ artistic, de a rămâne cu luciditate în faţa actului artistic, de a păstra acel gând care trebuie să survină spectatorului. L-am numit în glumă ”Ultimul mohican” al unei elite de mari actori români”, spune Silviu Biriș.

Despre acest ultim spectacol regizat de meșterul Radu Beligan, ” Nimeni nu-i perfect”, Silviu spune că a fost ridicat într-o lună. ”Am muncit pe brânci, dar a meritat. L-am ascultat fără să-i ies din vorbă, iar el m-a condus pas cu pas, cu delicatețe și măiestrie, prin textul spectacolului. A fost un mare succes! Dovadă că până acum s-a jucat cu casa închisă. Faptul că îl reluăm și în această stagiune la Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO Nicolae Bălcescu spune de fapt totul. Este ca și cum suntem onorați să ducem mai departe moștenirea pe care meșterul ne-a lăsat-o. Este numai și numai meritul lui. Era desăvârșit în alegerea textelor și a distribuțiilor. Avea „nas“, așa cum se spune în meseria noastră, în a descoperi oameni talentați și de a „vinde“ cu succes spectacolul. Mai mult asculta decât vorbea. Avea darul de a asculta”, a încheiat Silviu Biriș.

”Nimeni nu-i perfect” poate fi urmărit în noua stagiune a Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu” pe 17 septembrie, de la ora 19.00. Biletele pot fi achiziționate prin iabilet.ro și de la sediul centrului.

Alte stiri din Teatru

Ultima oră