Peste 200 de ani vom fi cyborgi. Yuval Noah Harari: „Moartea nu este nimic altceva decât o problemă tehnologică, ce trebuie rezolvată.”

31 Mai 2015
  Peste 200 de ani vom fi cyborgi. Yuval Noah Harari: „Moartea nu este nimic altceva decât o problemă tehnologică, ce trebuie rezolvată.”
Oamenii bogați vor putea trăi 200 de ani și vor deveni asemenea zeilor, iar cei săraci vor muri, crede Yuval Noah Harari, profesor la Universitatea din Ierusalim. Contopirea dintre om și mașină a ajuns într-un punct în care inginerii cred că moartea devine din ce în ce mai mult o problemă la care soluția este una tehnologică.

Harari crede că avansul tehnologic va face ca oamenii să devină asemenea zeilor, iar diferența dintre aceștia ăi oamenii de astăzi poate fi comparată cu diferența dintre omul modern și cimpanzeu.
Prof Harari este autorul volumului “Sapiens: A Brief History of Human Kind/ Sapiens: O scurtă istorie a omului”, o caret care a fost deja tradusă în 30 de limbi de pe glob.

La Festivalul de Literatură și Arte din Țara Galilor, unde a participat, Harari s-a referit la ființa umană spunând desppre ea că este caracterizată de lipsa satisfacției. Chiar dacă ființa umană își atinge obiectivele, va vrea mai mult, crede profesorul. “Cred că este foarte probabil ca în următorii 200 de ani Homo sapiens să ajungă să se auto-upgradeze într-o ființă divină, fie prin manipulare biologică fie prin manipulare genetică. Este posibilă, de asemenea, și crearea unor să le spunem cyborgi, un amestec de organic și non-organic.”, a spus el audienței. “ar fi cea mai mare evoluție din biologie de la apariția vieții. Din punct de vedere biologic, nimic nu s-a schimbat în ultimele patru miliarde de ani. Dar vom fi la fel de diferiți față de oamenii de azi, tot așa cum cimpanzeii sunt, acum, de noi.”

Harari este de părere că acest salt tehnologic va duce la mărirea diferenței dintre cei bogați și cei săraci, pentru că este evident nu toți își vor putea permite acesul către așa ceva.

În cartea sa Harari crede că oamenii au avut succesc ca specie datorită imaginației și capacității de a creea “ficțiune”. Prin ficțiune el înțelege noțiuni ca religia, banul sau conceptul de drepturi ale omului. Toate acestea țin societatea laolaltă deși biologic vorbind nu au nici un corespondent biologic în natură, nu se bazează pe o origine naturală.

“Dumnezeu este extrem de important pentru că fără miturile religioase nu poți crea o societate. Religia este cea mai importantă invenție a oamenilor. Cel mai interesant loc din lume din punct de vedere religios nu este Orientul Mijlociu, ci Silicon Valley. Acolo se dezvoltă o tehno-religie iar cei de acolo cred că moartea nu este nimic altceva decât o problemă tehnologică, ce trebuie rezolvată.”

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră