Un fenomen rar surprins de pe Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)

09 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Un fenomen rar surprins de pe Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)

Existenţa lor este dezbătută de ani de zile şi sunt descrise ca descărcări electrice în atmosfera înaltă şi botezate fie spirite roşii, jeturi albastre sau elfi. Raportate de piloţi, aceste jeturi albastre sunt greu de studiat deoarece apar deasupra furtunilor, relatează phys.org.

Astronautul Andreas Mogensen, de la Agenţia Spaţială Europeană, a fotografiat în 2015 acest fenomen deasupra unei furtuni cu cea mai sensibilă cameră foto, în timpul unei misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) .

Institutul danez pentru Spaţiu a dat publicităţii imaginile în care apar fulgere albastre la o altitudine de 18 km, inclusiv un jet pulsatil albastru, atingând 40 de km.

Un film video înregistrat de Andreas în timp ce se afla deasupra Golfului Bengal, pe SSI, cu o viteză de 28 800 km/h, surprinde foarte clar acest fenomen pentru prima dată.

Imaginile din satelit au probat existenţa acestui fenomen, dar unghiul din care au fost surprinse nu este ideal pentru a strânge informaţii despre fulgerele albastre. Orbita joasă a SSI este însă ideală pentru a surprinde spiritele roşii.

Descărcările electrice şi jeturile albastre sunt un exemplu despre cât de puţin înţeleasă este o parte din atmosfera noastră. Furtunile electrice ajung în stratosferă şi au implicaţii asupra modului în care atmosfera ne protejează de radiaţii.

 

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră