Studiu: Instagram consolidează relaţiile de prietenie

05 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Studiu: Instagram consolidează relaţiile de prietenie

Un studiu realizat de cercetătorii belgieni arată că pentru unii adolescenţi utilizarea Instagram chiar poate consolida relaţiile de prietenie. Cercetătorii au descoperit că folosirea frecventă a Instagram poate duce la o creştere a depresiei în rândul unora dintre adolescenţi, relatează dailymail.co.uk. 

Cercetătoarea belgiană Eline Frison a realizat un studiu menit să analizeze legătura dintre adolescenţi şi folosirea social-media. În perioada 2013-2014, adolescenţii voluntari selectaţi de Flemish au completat chestionare la intervale de 6 luni. Ei au fost întrebaţi despre site-urile de socializare pe care le frecventează - Facebook, Snapchat, Instagram - precum şi despre chestiuni de sănătate, cum ar fi simptome de depresie, satisfacţia de viaţă şi singurătate.  

Datele din aceste chestionare arată că folosirea frecventă a Instagram poate duce la o creştere a depresiei în rândul unora dintre ei. Dar pentru alţii, s-a descoperit că, din contră, îi apropie şi mai mult de prieteni și le creează percepția că sunt mai apreciaţi și iubiţi de aceştia, ceea ce duce la o scădere a depresiei. 

Studii anterioare au analizat impactul folosirii Facebook asupra bunăstării tinerilor. Cu cât tinerii folosesc mai mult social-media, cu atât este mai probabil să devină depresivi, conform unei cercetări realizate de Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh. Cercetătorii susţin că site-urile de social media pot alimenta "dependenţa de internet", o problemă psihiatrică strâns legată de depresie. 

Studiul a fost realizat pe 1.787 tineri adulţi din SUA, cu vârste cuprinse între 19 şi 32 ani, prin completarea unor chestionare, pentru a stabili gradul de folosire a social media precum şi a unui instrument de evaluare a depresiei.  

Chestionarea cuprindeau întrebări despre 11 cele mai populare reţele de socializare : Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine şi LinkedIn. 

În medie, participanţii au folosit social media  61 minute pe zi şi au vizitat diverse conturi de 30 de ori pe săptămână. Peste un sfert dintre participanţi prezentau semne mari de depresie.

În unele cazuri a fost analizat chiar şi impactul Instagram asupra sănătăţii mentale. Dar acesta este primul studiu care analizează legătura dintre folosirea prelungită a Instagram şi bunăstarea adolescenţilor, conform autorilor cercetării. De asemenea, este prima dată când se analizează rolul consolidării relaţiilor de prietenie în dinamica dintre Instagram şi bunăstarea adolescenţilor.

Despre rezultatele cercetării, dr. Frison a declarat că grupul ales poate fi riscant din punct de vedere al impactului Instagram, dată fiind popularitatea crescândă a acestuia în rândul adolescenţilor şi creşterea simptomelor depresive la această grupă de vârstă. Studiul oferă practicienilor o vedere din interior de amploare în ceea ce priveşte efectele folosirii Instagram.

"Mai exact, folosirea Instagram poate fi deopotrivă benefică şi dăunătoare pentru bunăstarea adolescenţilor. Dacă folosirea Instagram stimulează consolidarea relaţiilor de prietenie este un beneficiu pe termen lung, dar dacă Instagram nu reuşeşte acest lucru, atunci este dăunător pe termen lung", a declarat cercetătoarea belgiană.  

Dr. Eline Frison va prezenta concluziile studiului la cea de a 67-a Conferinţă Anuală a Asociaţiiei Internaţionale de Comunicare, care va avea loc la San Diego, în perioada 25 - 29 mai. 

 

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră