Studiu: De ce ne descălţăm când intrăm în casă

22 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Studiu: De ce ne descălţăm când intrăm în casă

Le cereți celor care vă vizitează să se descalţe înainte de a intra în casă ? Un nou studiu american arată că prin purtarea pantofilor prin casă apare riscul transferării unor microorganisme și bacterii periculoase, care pot dăuna grav sănătății, relatează netdoctor.co.uk.

Timp de doi ani, echipa de cercetare a testat mai mult de 2500 de probe pentru o anumită bacterie, Clostridium difficile (cunoscută și sub numele de C. diff), care atacă intestinul și provoacă diaree, putând fi chiar letală.

Printre probele colectate din casă, 26,4% recoltate din talpa pantofilor au fost testate pozitiv pentru C. diff - aproximativ de trei ori mai mult decât numărul găsit pe suprafețele din baie și bucătărie.

Kevin W. Garey, de la Universitatea din Houston, a declarat că "este uimitor cât de departe ajung oamenii în timpul zilei, iar toată această plimbare aduce în germeni și bacterii. Talpa încălțămintei este un vector pentru agenții patogeni infecțioși".

Într-adevăr, declarația sa este susținută și de cercetări anterioare. În 2015, un studiu austriac a constatat că cel puțin 40% dintre pantofii transportă Listeria monocytogenes (bacteria patogenă responsabilă de listerioză, boala care, în cazuri grave, poate conduce la meningită), în timp ce un studiu similar german a constatat că peste un sfert dintre cizmele folosite în ferme transportă infamul E.coli.

Dacă credeți că ștergerea viguroasă a picioarelor vă scutește de riscurile bacteriene, mai gândiți-vă. Niciun ştergător de la uşă nu este suficient de bun pentru a vă scăpa pantofii de agenți patogeni, spune Jonathan Sexton, director de laborator la Colegiul de Sănătate Publică Mel & Enid Zuckerman de la Universitatea din Arizona.

"În esență, atunci când porţi pantofii prin casă, aduci cu ei tot pe ce ai călcat în timpul zilei. Ștergerea picioarelor va îndepărta o parte din murdărie, dar trebuie să vă gândiți la persoana care și-a șters picioarele înainte. S-ar putea să luați lucruri pe care aceasta le-a lăsat în urmă", a explicat Sexton.

În timp ce dr. Sexton ne asigură că purtarea de pantofi în casă nu este "ceva care să ne şocheze", insistă totuşi că picioarele goale sau cu șosete sunt o alternativă preferabilă, arătând că interiorul unui pantof are mult mai puține bacterii decât ​​exteriorul - chiar dacă nu miroase mereu așa!

Sursa foto: netdoctor.co.uk

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră