Stephen Hawking, despre descoperirea secolului, undele gravitaționale: "Vom putea vedea vestigiile Universului primordial"

11 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
Stephen Hawking, despre descoperirea secolului, undele gravitaționale:

Celebrul fizician britanic Stephen Hawking a afirmat că detectarea undelor gravitaționale - ultima dintre predicțiile făcute de Albert Einstein în Teoria Relativității Generale care nu fusese dovedită practic - deschide calea ''unei noi forme de a privi Universul''.

''Capacitatea de a le detecta (undele gravitaționale) poate revoluționa astronomia. Grație undelor gravitaționale, am putea vedea chiar și vestigiile Universului primordial, în timpul Big Bang-ului'', a declarat pentru BBC savantul de 74 de ani, expert în problemele legate de găurile negre.

El a făcut aceste aprecieri imediat după ce, într-o conferință de presă organizată la Washington, s-a anunțat că undele gravitaționale au fost observate pentru prima oară direct de către oamenii de știință în cadrul experimentului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Depistarea acestor unde, semnalele lăsate de marile cataclisme din Univers, constituie ''prima dovadă a unui sistem binar de găuri negre și prima observație a unor găuri negre în fuziune'', a explicat Stephen Hawkin.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră