Sfat: Nu va spălaţi pe mâini după ce atingeţi animalele de companie

18 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Sfat: Nu va spălaţi pe mâini după ce atingeţi animalele de companie

Aceaste bacterii prietenoase au dispărut în ultimiii ani din cauza alimentaţiei sărace şi experţii sunt de părere că, şi dacă am avea o dietă sănătoasă, situaţia nu se va schimba, răul fiind deja făcut.

Cercetătorii de la Stanford University au descoperit că sunt microbi utili, care trăiau în intestin încă de pe vremea când omul era culegător-vânător, dar care au dispărut foarte repede din organismul nostru. Aceste bacterii prietenoase sunt vitale pentru reglarea sistemului imunitar. De asemenea, cercetătorii cred că dispariţia acestora a dus la creşterea alergiilor şi intoleranţei alimentare.

“Aportul scăzut de fibre alimentare în ţările industrializate s-a produs relativ recent. E posibil ca, peste câteva generaţii, să pierdem şi mai multe specii de bacterii din intestinul nostru? Şi care vor fi consecinţele asupra sănătăţii noastre? Vom avea probleme deoarece ele blochează pătrunderea agenţilor patogeni, întăreşte sistemul imunitar şi chiar influenţează dezvoltarea ţesuturilor", a declarat dr. Justin Sonnenburg, profesor asociat de microbiologie şi imunologie la Stanford University School of Medicine.

El a adăugat că simple trucuri, care ţin de obiceiurile noastre cum ar fi să nu ne spălăm pe mâini după ce grădinărim sau ne mângâiem animalele ar putea fi un pas în direcţia corectă. Coordonatorul studiului, dr Erica Sonnenburg, senior cercetător la Stanford, a spus, la rândul său, că numeroşi factori precum utilizarea excesivă a antibioticelor, cezarienele tot mai frecvente şi scăderea alăptărilor la sân pot explica această reducere a bacteriilor bune în rândul populaţiei din ţările industrializate.

“Ne întrebăm dacă această diferenţă uriaşă între aportul de fibre la familiile moderne şi cele tradiţionale, ar putea, singură, să conteze. Sunt câteva ecosisteme în care diversitatea speciilor inferioare este un lucru bun. Nu există nici un motiv să credem că intestinul nostru este altfel", a mai spus ea.

Cercetătorii au făcut experimente pe şoareci pentru a demonstra că unele specii de bacterii dispar definitiv în cazul unei alimentaţii sărace în fibre. 

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră