Shopping-terapie pentru partenerii geloşi

16 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Shopping-terapie pentru partenerii geloşi

Cercetătoarea  Xun (Irene) Huang a vrut să afle dacă gelozia îi motivează pe unii consumatori să cumpăre diverse lucruri pentru a trezi din nou atenţia partenerilor lor, relatează eurekalert.org.

Împreună cu echipa sa, ea a condus cinci studii diferite, iar concluzile acestora arată că gelozia creşte dorinţa de a cumpăra produse care atrag privirea, cum ar fi o haină strălucitor colorată în loc de una monocromă, plictisitoare, sau un tricou de firmă în loc de unul obişnuit. Un rezumat al concluziilor acestor studiu este disponibil online în Journal of Consumer Psychology.

"Credem că un astfel de efect poate fi valabil şi în alte cazuri, nu numai al geloziei dintre parteneri", spune Huang, profesor la Universitatea Nanyang Technological din Singapore. "Copiii pot fi geloşi pe fraţilor lor în relaţia cu părinţii sau unii muncitori pot fi geloşi pe colegii care au relaţii apropiate cu şefii", a adăugat ea.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că dorinţa pentru lucruri care sar în ochi dispare atunci când sunt puţine şanse ca aceste lucruri să fie remarcate în public, de alţii. Într-unul dintre experimente, participanţii geloşi erau mult mai dispuşi să cumpere o lampă deosebită pentru birou, un loc public, decât pentru propriul dormitor. În acest ultim caz, interesul lor de a cumpăra o veioză obişnuită vs una deosebită a fost egal.

Cercetătorii au fost surprinşi să descopere şi dorinţa de a recapta atenţia cuiva cu produse ieşite din comun, chiar cu riscul de a se face public de râs. Într-unul dintre experimente, participanţilor li s-a cerut să-şi imagineze că au fost invitaţi la o petrecere. Un grup a fost invitat la un bal mascat, iar un altul la o petrecere formală cu noii membri ai companiei în care lucrează.

Apoi, li s-a cerut să aleagă dacă ar prefera să poarte ochelari de soare obişnuiţi sau unii care să sară în ochi. Cercetătorii au descoperit că participanţii care erau geloşi au optat pentru ochelarii de soare deosebiţi la ambele tipuri de petrecere, chiar dacă ar fi stârnit reacţii dezaprobatoare la petrecerea oficială de la serviciu.  

Rezultatele acestor studii au implicaţii şi în marketing, spune Huang. Reclamele tipărite sau afişate în magazine se pot folosi de sentimentele de gelozie, care îi motivează pe unii consumatori să cumpere produse prin care să atragă atenţia asupra lor. Din acest motiv, reclamele Tv, care promovează produse spectaculoase, ar trebui difuzate în timpul sitcomurilor, în care gelozia este o temă obişnuită. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră