Premieră mondială: Un vehicul spațial chinez a aselenizat pe partea ascunsă a Lunii

03 Ian 2019 | scris de A.V.
Premieră mondială: Un vehicul spațial chinez a aselenizat pe partea ascunsă a Lunii

Administraţia Spaţială Naţională din China, citată de agenţia de presă Xinhua, a anunțat că modulul de explorare « Chang'e-4 » a aselenizat astăzi la polul Sud al satelitului natural al Pământului, aflat în zona ascunsă a Lunii.

China devine astfel prima țară din lume care reușește să trimită o navă în zona respectivă, după ce, în 1962, o misiune americană fără echipaj a încercat acest lucru fără succes, relatează rfi.ro.

Programe speciale realizate de sovietici şi americani au reuşit, în urmă cu mai mult de jumătate de secol, să fotografieze partea ascunsă a Lunii, dar nu au ajuns niciodată acolo.

Agenția a precizat că aselenizarea a avut loc la ora Chinei 10.26, în zona prevăzută: în bazinul Aitken, la polul Sud al satelitului natural al Pământului.

Misiunea va face observaţii, va analiza solul şi relieful, compoziţia minerală şi structura suprafeţei, scrie La Vanguardia.

Sonda, care cuprinde un modul şi un vehicul explorator, a fost lansată pe 8 decembrie de la centrul din Xichang (provincia Sichuan). Patru zile mai târziu, Chang’e 4 a intrat pe orbita Lunii.

Comunicarea dintre sondă şi Pământ este posibilă prin satelitul Queqiao, lansat în mai anul trecut.

Programul Chang’e (botezat astfel în onoarea unei zeiţe care, potrivit legendelor, trăieşte pe Lună) a început în 2007, cu lansarea unei prime sonde orbitale. Patru aparate au fost lansate de atunci către satelitul natural al Pământului.

Obiectivul final al programului este desfăşurarea unei misiuni de amploare cu echipaj. Unii experţi spun că aceasta va fi posibilă în 2036.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră