Premieră mondială: Implant de urechi, crescute dintr-un cartilagiu al mamei pacientului

24 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Premieră mondială: Implant de urechi, crescute dintr-un cartilagiu al mamei pacientului

Medicii din provincia turcă Gaziantep au creat o pereche de urechi externe unui pacient, care s-a născut fără ele, din cartilajul coastelor mamei sale, într-o primă operație de reconstrucție, a anunțat agenția de știri Doğan, citată de hurriyetdailynews.com.

Ümit Gül, în vârstă de 22 de ani, a trecut fără succes prin 11 intervenții chirurgicale, doctorii încercând să-i folosească propriul cartilaj lateral. În ultimă instanță, el a mers la chirurg plastician prof. dr. Mehmet Mutaf, unde mama lui Gül, Ayșe Gül, a sugerat folosirea propriului cartilaj lateral pentru construirea urechilor.

Întrucât reconstrucția a implicat țesutul altcuiva decât al pacientului, operația a fost aplaudată, fiind o premieră în istoria medicală.

Profesorul turc a transplantat mai întâi cartilejele din coastele lui Ayșe Gül sub pielea de pe pieptul lui Ümit pentru a vedea dacă țesutul mamei este compatibil cu al fiului.

După un an au apărut rezultatele, pozitive, iar Ümit a mers la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Gaziantep pentru o intervenție chirurgicală. Aici, i s-a făcut o nouă pereche de urechi din cartilajul coastelor crescute în abdomenul mamei sale.

Mutaf a declarat reporterilor că boala lui Gül este cunoscută ca "anatoia". "Când [familia Gül] a venit la noi, nu am găsit țesut de cartilagiu care să fie folosit pentru Umit. Mai târziu, Ayșe Gül ne-a spus că putem lua de la ea. Ne-am gândit puțin la asta și ne-am apucat de treabă", a spus el.

"Este prima operație în care o ureche este făcută folosind țesutul de cartilagiu al unei alte persoane. Am făcut toate operațiile la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Gaziantep și suntem mândri. Această operație va deschide calea pentru alte cazuri ", a adăugat Mutaf.

Mama lui Umit a lăudat operaţia care i-a schimbat viața fiului ei. "Fiul meu s-a născut fără două urechi. Am suferit mulți ani. Ümit a fost umilit și a abandonat școala din această cauză. Nu și-a continuat educația după liceu. S-a logodit, dar a fost părăsit de logodnică pentru că nu avea urechi. Starea lui psihică s-a deteriorat și a încercat să se sinucidă ", a spus ea.

"Acum am urechi. Nu mai trebuie să-mi crească părul ca să mă ascund. Îi mulțumesc medicului și mamei mele ", a spus Umit, într-o conferință de presă.
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră