Cea mai nebunească predicție a lui Einstein ar putea deveni realitate în 24 de ore!

10 Feb 2016 | scris de Veronica M. Florentina
Cea mai nebunească predicție a lui Einstein ar putea deveni realitate în 24 de ore!

Detectarea undelor gravitaţionale ar fi un eveniment fără precedent. Cel care va face această descoperire va primi cel mai probabil premiul Nobel, mai ales că fenomenul va confirma una dintre ultimele piese ale faimoasei Teorii a Relativității, dezvoltată în 1915 de Albert Einstein.

Confirmarea exitenţei undelor gravitaționale ne-ar spune faptul că suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte înţelegerea felului în care funcţionează Universul.

Nedetectarea acestora, după atâția ani, ar sugera că explicaţia cea mai bună pe care o avem în legătură cu gravitaţia nu este corectă și că trebuie să explorăm fenomenul în continuare.

"Undele gravitaționale sunt valuri în structura spațiu-timp, prezise de Einstein în urmă cu 100 de ani. Ele pot fi create în timpul nașterii și coliziunii găurilor negre și pot ajunge la noi de la galaxii îndepărtate", a declarat pentru Tech Insider Szabi Marka, un fizician de la Universitatea Columbia.

Găurile negre sunt cele mai dense şi mai puternic gravitaţionale obiecte existente în Univers. Drept urmare, o coliziune violentă a două astfel de corpuri ar putea produce unde gravitaţionale pe care le-am putea detecta aici, pe Pământ.

Ciocnirea stelelor neutronice și explozia stelelor uriaşe, numite supernove, ar genera, de asemenea, undele gravitaţionale detectabile.

Fizicieni și astronomi, întrunire importantă la New York

Universitatea Columbia din New York găzduieşte un eveniment important în dimineața zilei de joi, 11 februarie 2016, a dezvăluit pentru Tech Insider o sursă apropiată subiectului.

O altă sursă a confirmat, de asemenea, evenimentul, însă nu l-a catalogat ca fiind major.

Cu toate acestea, se pare că mai mulți fizicieni şi astronomi cu expertiză în ştiinţa undelor gravitaţionale vor participa la această întrunire.

Tema s-ar părea că este legată de ultimele date de la Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), un experiment care a cercetat fenomenul încă din anul 2002 și care s-a investit un miliard de dolari.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră