Poluarea aerului creşte riscul de cancer mamar? Ce spun ultimele studii

10 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Poluarea aerului creşte riscul de cancer mamar? Ce spun ultimele studii

Femeile care locuiesc în zone cu aer poluat sunt susceptibile de a avea o densitate mai mare a sânilor, un factor de risc cunoscut pentru cancerul de sân, arată un nou studiu, conform webmd.com.

Se pare ca femeile cu o densitate mai mare a sânilor prezintă o probabilitate cu 20% mai mare de a fi fost expuse aerului poluat, spune autorul studiului dr. Lusine Yaghjyan, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea din Florida.

Pe de altă parte, femeile cu sâni mai puţin denşi au o probabilitate cu 12% mai mică să se fi expuse la niveluri ridicate de particule fine existente în aerul poluat şi care pot infiltra plămânii, a adaugat ea.

Deși alte cercetări au evidenţiat o legătură similară, Yaghjyan spune că acest ultim studiu este cel mai mare realizat până în prezent pe această temă.

Cât privește motivul pentru care poluarea poate fi legată de densitatea sânilor, "se pare că unele dintre substanțele chimice care se regăsesc în particulele fine din aerul poluat ar putea putea perturbra funcția endocrină normală", a explicat Yaghjyan.

Sistemul endocrin cuprinde glandele care secretă hormoni în organism. Deci, perturbarea funcției endocrine ar putea altera activitatea estrogenică și factorii de creștere și ar putea declanșa o proliferare a celulelor mamare, a mai spus profesorul..

"Dacă se întâmplă acest lucru, crește densitatea sânilor", a adăugat ea.

Femeile cu sânii foarte denşi prezintă un risc de patru-cinci ori mai mare să dezvolte cancer la sân decât femeile cu densitate scăzută, au descoperit cercetătorii. Observarea tumorilor mici în sânii denşi poate fi dificilă.

Cu toate acestea, Yaghjyan a făcut câteva observaţii pe marginea studiului. "Este un prim pas şi avem nevoie de mai multe studii, mai ales că încercăm să înţelegem dacă există o legătură de cauzalitate sau doar o asociere. Acest studiu nu arată nicio legătură de cauzalitate", a spus ea. "Pentru a dovedi cauzalitatea, avem nevoie de mai mult decât un singur studiu", a adăugat dr. Yaghjyan.

În cadrul studiului, echipa lui Yaghjyan a evaluat aproape 280.000 de femei, în vârstă de şi peste 40 de ani, care făcuseră mamografii. Cercetătorii au clasificat sânii ca fiind denşi sau grași, folosind definiții standard. Ei au evaluat, de asemenea, cât de poluate erau zonele în care locuiau femeile, pentru a face calculele de risc.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră