Pământul a intrat într-o nouă eră. Unele efecte negative sunt ireversibile

29 Aug 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Pământul a intrat într-o nouă eră. Unele efecte negative sunt ireversibile

Încălzirea globală, creşterea nivelului mărilor şi oceanelor, deşeurile din plastic, o creştere dramatică a eroziunii, răspândirea speciilor de animale din întreaga lume şi particulele radioactive rămase după testele nucleare ar putea contribui la schimbările permanente, care au loc la nivelul rocilor, spun oamenii de ştiinţă.

Anunţul privind intrarea Pământului în noua eră a fost făcut la cea de a 35-a ediţie a Congresului internaţional de geologie din Africa de Sud. Recomandarea acestuia va trebui aprobată de Uniunea Internaţională a Ştiinţelor Geologice pentru a fi recunoscută oficial şi introdusă în manuale. Ideea că omenirea a intrat într-o nouă epocă, provocată de factorul uman, a fost sugerată pentru prima dată, în anul 2000, de oamenii de ştiinţă Paul Crutzen şi Eugene Stoermer.

Într-o declaraţie a Universităţii din Leicester despre recomandarea grupului de experţi se arată că “termenul Antropocen este adevărat din punct de vedere geologic. Fenomenul este destul de amplu pentru a putea fi considerat parte a unei hărţi speciale, cunoscută sub numele de Scala Timpului Geologic".

“Impactul uman a lăsat urme stratigrafice timp de mii de ani, într-adevăr, înainte de Holocen,” se arată în declaraţie. “Oricum, schimbările substanţiale şi sincrone la nivelul Pământului s-au intensificat  în timpul Marii Accelerări, la mijlocul secolului 20. Această perioadă coincide cu cele mai clare şi distincte semne lăsate în cele mai recente straturi geologice.

Schimbările la nivelul Pământului, care caracterizează Antropocenul, includ accelerarea ritmului eroziunii şi sedimentării, perturbări chimice la scară largă în ceea ce priveşte circuitul carbonului, nitrogenului, fosforului şi altor elemente, începutul unei modificări semnificative a climatului global şi nivelului mărilor, precum şi schimbări biotice, cum ar fi un nivel fără precedent al invaziilor speciilor la nivel global. 

Multe dintre aceste schimbări sunt de durată din punct de vedere geologic şi unele dintre ele sunt efectiv ireversibile", se mai arată în declaraţie. 

Grupul de lucru este aşteptat să facă recomandarea și să caute un simbol care să marcheze începutul Antropocenului. Acesta ar putea fi un sediment, care, în viitor, se va transforma în rocă, într-un recif de corali sau chiar în inele de copaci.

Profesorul Clive Hamilton, de la Universitatea Charles Sturt din Australia, i-a criticat în revista Nature pe oamenii de știință care au urat "Bun venit" Antropocenului. "La început am crezut că erau ironici, dar acum văd că nu. Și asta e înfricoșător ", a spus el . "Ideea Antropocenului ar trebui să ne sperie. Și oamenii de știință ar trebui să-l prezinte ca atare", a spus profesorul Hamilton.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră