Pacienţi folosiţi ca porcuşori de Guineea. Avertismentul cercetătorilor britanici

02 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Pacienţi folosiţi ca porcuşori de Guineea. Avertismentul cercetătorilor britanici

Implanturi experimentale, care ar fi trebuit utilizate numai în laborator sau în testele pe animale, au fost trimise în străinătate și folosite la pacienți tratați ca niște cobai umani, dezvăluie  o anchetă la una dintre cele mai importante universități din Marea Britanie, relatează theguardian.com.

O arteră artificială, o grefă arterială și un conduct artificial de lacrimi, fabricate de cercetători de la University College London (UCL) au fost folosite la pacienţi, în ciuda faptului că nu au fost aprobate pentru utilizare la om, arată raportul anchetei.

Stephen Wigmore, profesor de chirurgie a transplantului la Universitatea din Edinburgh, care a condus ancheta, a declarat că rezultatele sunt "destul de înfricoșătoare" și că pacienții au fost folosiți în esență precum "cobaii".

Într-un caz, unui bărbat de 26 de ani, dependent de droguri care trăiește în Teheran, i-a fost implantată o grefă pentru a ocoli artera femurală, se spune în raport. Ceea ce înseamnă neglijență clinică, conform unui expert în medicina vasculară.

"În opinia expertului, e aproape inevitabil că acest lucru să nu ducă la pierderea membrului sau a vieții pacientului", a spus Wigmore. Rezultatul procedurii nu a fost stabilit.

Alte documente au sugerat că grefele din plastic au fost trimise la Mumbai, India, unde au fost implantate sub pielea unui pacient, care avea nevoie de o reconstrucție a urechii, pentru a testa dacă materialul era biocompatibil.

Raportul nu conţine dovezi care să arate că pacienții au suferit de pe urma acestor operaţii, dar nici nu exclude posibilitatea. Şi, în plus, dezvăluirile ar putea umbri reputația universității în cercetarea medicală de pionierat.

"Este foarte grav și este destul de înspăimântător să credem că cineva ar putea să producă acest tip de dispozitiv fără să știe regulile", a spus Wigmore.

Ancheta privind medicina regenerativă la UCL a fost declanşată de îngrijorările privind legăturile strânse dintre mai mulţi oameni de ştiinţă de la UCL şi chirurgul controversat, Paolo Macchiarini, care a fost în centrul unui scandal medical major la Institutul Karolinska din Suedia.

Doctorul italian a fost inițial văzut ca un superstar medical, după ce a susținut că a transplantat cu succes o trahee sintetică, însămânțată cu celulele stem proprii ale pacientului, pentru a crea un organ nou, funcțional. Dar povestea de succes remarcabilă a început să se destrame când a apărut  informaţia că șase dintre cei opt pacienți care au primit trahee sintetice au murit.

Grefa de plastic utilizată în prima operație, la un pacient din Eritreea în vârstă de 36 de ani, a fost construită de un fost profesor UCL, Alexander Seifalian, demis în 2016, după ce un tribunal a constatat într-o altă cauză că a obținut ilegal 24,000  de lire sterline de la un student străin.

Laboratorul lui Seifalian nu a primit autorizația de a realiza dispozitive clinice, a constatat ancheta și nici nu a cerut vreun aviz de la autoritatea de reglementare în domeniul sănătății pentru a folosi un dispozitiv fără licență. În mod normal, MHRA acordă o astfel de aprobare numai pentru utilizarea paliativă sau într-o situație medicală de urgență în care nu există tratamente alternative adecvate.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră