O veste bună: Marea barieră de corali nu e moartă

15 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
O veste bună: Marea barieră de corali nu e moartă

Marele barieră de corali nu este "moartă", afirmă liderul unei noi inițiative de salvare a acestei minuni naturale, conform telegraph.co.uk. Andy Ridley, fondatorul Orei Pământului, susține că Marea Barieră de Corali rămâne "una dintre cele mai sănătoase [ recife] în lume ".

"A spune că Marele Barieră este moartă ar însemna că am renunțat la ceea ce este, pentru mine, cea mai uimitoare icoană naturală de pe planetă și că există o linie roșie pe care nu ar trebui să o trecem", a spus el. "Starea Marii Bariere de Corali e îngrozitoare, dar, raportat la mărimea sa, este încă una dintre cele mai sănătoase din lume", a explicat Ridley.
 
Reciful, compus din peste 2900 de recife individuale și acoperind circa 133.000 de kilometri pătrați, a fost afectat de fenomenul de albire, o reacție de stres provocată de temperatura neobișnuit de caldă a apei, resimiţită la peste 90% dintre zonele supravegheate. Efectele schimbărilor climatice au contribuit la pierderea a jumătate din coralii lumii.

În ultimii ani, numeroși comentatori au început să tragă clopotele pentru reciful care atrage anual peste două milioane de vizitatori în Australia. În timp ce reciful este, cu siguranță, amenințat și a ratat intrarea pe lista ariilor naturale ameninţate a Comitetului UNESCO, povestea este mai nuanțată decât se spune, afirmă Ridley.

El va lansa noul său proiect, Cetățenii Marii Bariere de Corali,  în noiembrie 2017. Folosind un model de afaceri open source, similar cu cel al campaniei WWF Earth Hour, un eveniment anual care încurajează oamenii din întreaga lume să stingă luminile timp de o oră, organizația urmărește să construiască o comunitate globală unită în spatele unei cauze comune.

"La nivel global, trebuie să iniţiem o acțiune și să intrăm într-un dialog mai profund despre ceea ce trebuie să facem. Dacă-i așteptăm pe politicieni, vom aștepta pentru totdeauna și va fi prea târziu ", a spus Ridley.

Apelul este destinat cetățenilor pentru a deveni viitori gardieni ai recifului. Campania vizează 7% din recifele destinate turismului care să devină motorul din spatele colectării de informații despre sănătatea lor. Cu mii de bărci aflate pe recif în fiecare moment, acestea devin platforme pentru informarea cetățenilor, cercetare și recrutarea altor contribuabili.

"Dacă reuşim acest lucru, va fi prima operațiune care va cuantifica efectul acțiunilor la nivel global. Vrem să ilustrăm efectul unei mișcări de masă ", a spus Ridley.

Prin postări pe platformele de social media, reciful poate fi văzut în timp real și vor fi observate anumite tendințe. Informaţiile despre recifi pot fi distrubuite în întreaga lume pentru asistenţă în alte programe.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră