O furtună solară puternică se îndreaptă spre Pământ

13 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
O furtună solară puternică se îndreaptă spre Pământ

Un jet puternic de radiații, emise de o gaură gigantică din soare, se îndreaptă acum spre Pământ. Această "furtună solară" este aşteptată să ajungă pe Pământ miercuri, 14 martie, relatează metro.co.uk.

Deși nu este suficient de puternică pentru a trimite omenirea înapoi în epoca de piatră, ar putea fi un dezastru pentru sateliții rețelelor de comunicaţii globale.

"O furtună geomagnetică înseamnă o perturbare majoră a magnetosferei Pământului, care se produce atunci când există un schimb foarte eficient de energie de la vântul solar în mediul spațial dimprejurul Pământul", a transmis Centrul de Predicții pentru vremea spațială.

"Cele mai mari furtuni care rezultă din aceste condiții sunt asociate cu ejecții de masă coronare solare (CME) când un miliard de tone de plasmă din soare, cu câmpul magnetic încorporat, ajunge pe Pământ".

Furtuna spaţială imensă coincide cu formarea "fisurilor de echinocțiu" care se formează în jurul echinocțiilor de primăvară, 20 martie și de toamnă, 23 septembrie. Acestea sunt momentele în care Pământul și Soarele se aliniază astfel încât ziua și noaptea să aibă o durată aproximativ egală.

Dar acest lucru creează și crăpături mari în câmpul magnetic care rămân deschise mai multe ore. Fenomenul nu este neapărat periculos, ci duce la apariţia uimitoarelor aurore, deoarece permite "vântului" solar radioactiv să treacă în atmosferă.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră