Cum arată casa de pe Marte premiată de NASA

03 Oct 2015
Cum arată casa de pe Marte premiată de NASA
Agenţia Spaţială americană NASA a anunţat în luna mai lansarea unui concurs pentru proiectarea şi realizarea 3D a unui habitat destinat explorării în spaţiu, valoarea premiilor fiind de 2,25 milioane de dolari. Acum, NASA a premiat câştigătorii, scrie ibtimes.co.uk.

Prima etapă a concursului a fost câştigată de două echipe, premiate cu 40.000 de dolari. Primul loc este ocupat de o echipă care a conceput "Iglu de pe Marte" şi pentru care a primit un cec de 25.000 de dolari. Proiectul constă într-o scoică de gheaţă, multistratificată, sub presiune, care include un spaţiu de locuit şi grădini.

"Cu apa ca resursă de bază pentru viitoarele avanposturi extraterestre, abordarea NASA  în explorare este <Urmează apa>, iar Casa de gheaţă extinde acest concept şi în construcţii. Arhitectura Ice House celebrează prezența unui habitat uman ca un far de lumină pe suprafața marțiană . Designul a apărut de la necesitatea aducerii luminii în interior și de a crea conexiuni vizuale cu peisajul de dincolo, permițând minții, precum și organismului să se dezvolte", se arată pe site-ul proiectantului.

În timp ce permite luminii naturale să pătrundă în habitat, structura de gheaţă, proiectată de Team Space Exploration Architecture and Clouds Architecture Office --   se comportă şi ca un scut împotriva radiaţiilor. Locul al doilea a fost ocupat de un habitat gonflabil ce poate fi acoperit cu regolit marţian, iar ocupanţii locul al treilea au prezentat un habitat modular.

Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!



Alte stiri din Stiinta

Ultima oră